#followcudor,  Vinostoria

Vinohora de la Purcari, perfectă pentru iubirile mari

O vinărie cu o istorie bogată care datează din 1827, când țarul Rusiei, Nicolae I, emite un Decret Special prin care înființează prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Ulterior proprietari ai vinăriei devin boieri moldoveni, germani, ruși dar și francezi. Prima medalie de aur este obținută în 1847 în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean. Toate acestea și nu numai, descriu o vinărie dintr-un sătuc de pe malul Nistrului, Purcari, vinărie care îi poartă numele. Un sătuc unde mergeam aproape în fiecare vară, în vacanță, când eram mic copil, la o soră de-a bunicii din partea mamei și unde aveam parte de marea fericire să mănânc cei mai gustoși piersici din Univers: mari, suculenți, dulci și atât de moi.

Prietenii îmi cunosc slăbiciunea pentru produsele semnate de Purcari. Recunosc acest fapt cu toată sinceritatea. Îmi plac campaniile lor de promovare prin spoturile publicitare cât și concursurile organizate pe instragram. Au potențial și îl valorifică, iar acest fapt bucură și inspiră. Bucură pentru că un brand autohton reușește să obțină recunoaștere internațională și inspiră, prin gusturile bogate ale vinurilor care pot fi explorate împreună cu diverese propuneri gastronomice aferente acestora. Pe lângă admirația declarată față de Cabernet Sauvignon, dragostea față de Rose-ul semnat de ei și ardoarea oferită de Chardonnay, mi-am propus să explorez cât mai multe soiuri combinate din gama lor. De ceva vreme, dacă mai exact de aproximativ 1 an, am descoperit ediția limitată produsă de Purcari, Vinohora. Aceasta, reprezintă o colecție cu un număr limitate de sticle de vin, în care își dau întâlnire soiuri autohtone din Moldova și soiuri clasice, internaționale. Acestea se avântă într-o horă bogată în gust, aromă și savoare. O horă care unește, uimește și pătrunde chiar și în inimile cele mai neiubitoare de vin.

Vinohora de care m-am bucurat eu, cea albă, reprezintă o horă moldo-franceză, care combină autenticitatea, eleganța și siguranța de Fetească Albă alături de un rafinament, forță și încrederea unui Chardonnay, clasic francez. Componeța acestuia este definită de 49% Chardonnay și 51% Fetească Albă. Ce n-ai face, doamna conduce. Dansul oferit, este unul de lămâie verde, pere și flori de anason, ce treptat și perpetuu își descoperă delicatețea de gust oferită de cocos, praline și iasomie. Drept recomandare gastronomică, producătorul ne încurajează spre bucate din pește, fructe de mare sau deserturi ușoare.

Ideea cu desert ușor este una binevenită datorită prezenței gustului ușor de pere dulci și cel acrișor de lămâie verde. La rândul meu, asortarea acestuia, a avut loc cu un mix de legume la cuptor, precum: dovlecel, ciuperci, ardei gras, ceapă, morcov și carne de pui, tânără și fragedă, preparată la rândul ei cu vin alb, bere, condimente și ulei de măsline extravirgin. Alături de savoarea legumelor, în imaginea oferită deja, s-a înscris perfect o salată pe bază de rucola și parmezan. Astfel, încununarea unui vin dornic de palpitații, s-a desfășurat cu savoare și multă tentație.

Vinohora cea albă, semnată de Purcari, își merită locul pe deplin în cadrul acestei colecții. Un vin care are personalitate. Alături de frații și surorile sale – celelalte cupaje, reușește să dechidă noi senzații gustative și olfactive. Știu să tenteze, să bucure și să-ți creeze dorința de: mai vreau. Până la urmă, nu acesta e rostul vinului: să-i declari dragoste continuă până la infinit? Un singur lucru doare, este o ediție limitată. Însă liniștit pot să afirm să mi-am făcut rezerve a câte o sticlă din fiecare cupaj, ceea ce vă recomand și vouă. Vreau ca și voi să dați continuitate plăcerii de a sorbi un vin bun, un vin care este în stare să povestescă lucuri. Vinohora cea albă reușește acest fapt.

Nu pot decât să mă bucur de existența acestor poezii îmbuteliate, precum Vinohora de Purcari, perfectă pentru iubirile mari.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: