Foodmania

Unde-ți servești cafeaua, Dorule ?

În a ei aroma aș vrea să mă scald în fiecare dimineață. Să nu mă întrerupă nimeni și nimic, din momentul în care decid să-i fiu creator, sau pur și simplu un însoțitor în a ei existență. Vreau să o simt uneori fierbinte, mereu proaspătă, bine prăjită, dar întotdeauna ademenitoare. Să umplu garsonieră în care stau, iar vecinii să mă certe că sunt un egoist și nu vreau să o împart cu cineva.

Este despre cafea. Acea licoare care trăiește o iubire cu buzele, aproape în fiecare zi, iar uneori și de mai multe ori. Acea licoare care ne facem să zâmbim și să ne dorim ”enormul” acelei zilei. Acea licoare care uneori poate fi atât de dură, feroce, iar alterori suavă, calmă și tainică.

Timp în care am fost student la Sibiu, îmi dădeam întâlniri cu cafeua în locații stabile, dar în ore diferite. Venind la Cluj, la început această relație scârția groaznic și mă simțeam incomplet. Și am început să o caut. La capăt de stradă, la colț de bloc, în ceas de seară, în freamăt de dimineață. Mi-a luat ceva timp până am găsit-o. La Cluj, iubirea pentru cafea poartă numele de Meron. Sau mai bine spus una dintre ele.

Meron

Uneori această iubire o găsesc pe strada Napoca. Alteori însă în cadrul magazinului Central, de pe Regele Ferdinand sau la Platinia Shopping City. Cert însă este că o găsesc. Și o trăiesc. Uneori nu vreau să mă provoc și îmi iau un capppuccino. Prefer să-l sorbesc cu o persoană dragă, pe fundal de muzică admenitoare. Când însă nu am pe nimeni alături, o iau la to go, cu un pop în căști prin Cluj.

Meron, nume care are la bază origini grecești, înseamnă zi. O serie de localuri, care mizează pe dorința de a modela ziua fiecăruia care îi trece pragul, dăruind echilibru și un gust absolut. Oferă o serie de alegeri pe baza originii cafelei: Guatemala, cu note de caramel dulce, lapte și ciocolată, Etiopia, cu note florale, cicolată și arome de fructe de pădure, Brazilia, Guatemala și Costa Rica.

O cafea minunată nu este unicul lucru pe care îl poți găsi acolo. Pe lângă gustul bogat și aroma cafelei, te poți bucura de un echilibru între geometrie, lemn, jocuri de lumini, o mare de galben și iarăși o cafea pe măsură. Apreciez enorm misiunea lor : dorința ca fiecare să-și găsească echilibrul și doza de energie care să-i țină în priză toată ziua, pentru a crea, a rezolva, a spune, a iubi.

Meron

Sistemul de a servire a cafelei, mi se pare cel mai bun: îți comanzi cafeaua la bar, îți iei un număr sub forma unui pentagon din lemn ca să țină o evidență a comenzilor și după ce ai țintit o masă, îți aștepți poezia servită de către ei. Ce ține de servire, de câte ori am fost, am fost ascultat, consiliat și suprins ; surprins de calitatea continuă a serviciilor pe care le prestează.

Pe lângă acea poezie de care ziceam mai devreme, la Meron poți să găsești workshopuri și competiții pe tema cafelei sau seri de vin și jazz, menite să te relaxeze și să te provoace la continuă plăcere. Plăcere care poate fi garantată de gama de deserturi, limonade sau milkshake-uri. Nu sunt mare fan de produse derivate ale cafelei, însă din curiozitate am să încerc. În cadrul Cluj Life Awards 2018, cafeneua a fost premiată la categoria ”Cea mai apreciată cafenea” și pot să zic că merită acest premiu pe deplin.

Meron

Sub cerul clujean, după o serie de căutări am aflat unul dintre locurile unde își sorbește Dorul cafeaua: La Meron. Pot nu doar să am parte de o experiență olfactivă și gustativă pe măsură, ci să lucrez la blog cum o fac în acest moment, timp în care simt cum cappuccino-ul din dreapta mea strigă după mine să las articolul și să fiu alături de el.

Nu ezit să-l refuz și să supun umil, într-un mod subtil. Spuma îmi rămâne pe mustață, iar buzele rezolvă această mică problemă în câte momente. Mă las cuprins de aromă și gustul dulce amărui. Dorul se apropie și el cu un cappucino în mână și se așează lângă mine. Și începem să vorbim. Și vorbim, și sorbim, și iubim…

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: