#followcudor,  Vinostoria

Un trio reușit: de sorbit și de iubit

În perioada anului 2012, ia naștere un trio, interesant de felul său și tentant în același timp. Geneza se datorează unui mix între: Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi sub patronajul vinăriei „Gitana” în cadrul colecției Premium Gitana. Gitana reprezintă marca comercială înregistrată a Vinăriei Țiganca S.R.L. Vinul respcetiv este produs în cadrul regiunii viticole Valul lui Traian, în satele Romanovca, și Filipeni, raionul Leova. 6 ani mai târziu, prin intermediul unor prieteni foarte buni, iubitori de felul lor de vinuri moldave, o sticlă a acestei licori roșii ajunge la moldoveanul cu pălărie.

În acest fel am luat eu cunoștință cu acest vin, produs pe meleagurile natale. Mi-a fost descris într-o manieră plăcută și i s-a acordat un feedback pozitiv astfel că mi-am zis: de ce nu? Suna bine, promitea multe. Ulterior am decis că un astfel de vin, merită un loc special în care să fie sorbit. Respectivul loc, l-a reprezentat Oradea, un oraș bogat în arhitecură și ambianță plăcută, despre care puteți citi aici.

Vizual acest vin este conservat într-o sticlă, dintr-un material dur și greu, de culoare închisă, cu o imagine reprezentativă, laba unui lup. Culoarea este reprezentată de un roșu rubiniu intens, cu reflexii purpurii pe când la nivel olfactiv acesta oferă un set de arome de mure și fructe, la care se adaugă nunațe de boabe de cafea, lemn dulce, marochin și surpinzător pentru mine, ciocolată. Gustul se prezintă drept unul intens, prelung, pe alocuri de prune și mure. Pentru mine, acest vin, este unul greu, și când zic greu, fac referință la gustul lui puternic, oferit de sedimentul prezent, datorită vechimii vinului, anul recoltei fiind 2012, ceea ce de la sine oferă perspectiva decantării acestui vin. Conform producătorului, strugurii sunt recoltați manual, macerarea și fermentația având loc pentru 20 de zile în căzi din lemn de stejar, procesul de vinificație continuând cu o perioadă de 10-12 luni, perioadă în care vinul se măură în baricuri de 225 litri. După aia urmează o altă perioadă, cea de învechire de cel puțin 2 ani.

Producătorul, oferă o serie de sugestii culinare aferente acestui vin precum carnea afumată sau cea la grătar, ciupercile sau alte legume prăjite. Eu am preferat să asortez acest vin cu legume la cuptor și suprinzător, pește. În calitate de legume am mers pe ardei gras roșu și verde, ceapă, morcov, vinete, suc de lămâie, ulei de măsline și un mix de condimente. Drept urmare m-am bucurat de o asociere interesantă și neobișnuită, dar sigură.

Deseori mă convig că țara în care m-am născut, pe an ce trece sporește la capitolul competivitate în ceea ce privește calitatea vinurilor. Acest fapt bucură și mă determină să susțin producătorii autohtoni prin cumpărarea produsului oferit de ei, dar și de asemenea mediatizarea unui sau altui produs sub forma de recomandări.  Prin vin alimentăm iubirea iar ”Lupi” de la Gitana Winery este un exemplu în acest sens. E promițător, e de iubit, cu alte cuvinte e numai bun de sorbit.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: