Fautor Feteasca Regala si Chardonnay
Vinostoria

Un duet plin de a(l)titudine

În doi întotdeauna e mai vesel. Și mai ușor. Și mai interesant. Fie că este vorba de familie, prieteni, colegi, amici, atunci când alături de tine ai pe cineva pregătit să te asculte, să te susțină, să fie acolo lângă tine, e altceva decât să fii singur. E o stare purtătoare de grijă, atenție, implicare.

Când vorba vine despre vinuri, în doi e mai tainic. Când zic doi, fac referință la cupaje (două sau mai multe soiuri de struguri) de care sunt atras de fiecare dată când mă ciocnesc de ele. În astfel de situații, atenția îmi este canalizată spre a deveni cunoaștere. Iau sticla în mână, o analizez, citesc poveste(legenda) acelui vin, data îmbutelierii, soiurile prezente și răscolesc în amintiri.

De unele crame aud lucruri frumoase, de altele mai puțin. Însă pentru a stabili o oarecare relație cu produsele acelei crame, le încerc, pentru a avea o părere constructivă, a fi în proprie cunoștință de cauză și pentru a le sau a nu le recomanda ulterior.

Făutor Winery

Cupajele sunt asemenea unor dansuri. Unele lente și tainice, altele pline de zvâc și atitudine, unele foarte greu de înțeles, altele care se lasă pradă din primele clipe. Duetele (un cupaj din 2 soiuri de struguri) sunt deseori cu totul altceva. Unele sunt o continuă bătălie, altele un tandem perfect. Să fiu martorul a unor asemenea clipe, e o plăcere.

Ziele trecute, am fost prezent alături de un duet.

Un duet plin de a(l)titudine. Chardonnay și Fetească Regală de la Făutor Winery este un vin sec și reprezintă produsul unei munci asidue, a unei dorințe de familie de a crea vinuri care inspiră, dăruie emoții, încurajează un stil de viață frumos și de a privi vinul prin prisma artei.

Vinul face parte din o serie de vinuri ”310 Altitudine” alături de alte 7 vinuri produse de Făutor Winery. Un fapt inedit este că topografia dealurilor din zona vitiviniolă Valul lui Traian unde se află podgoriile și crama în sine se reflectă pe etichetele vinurilor. De asemenea pe eticheta sticlei, creată dintr-o hârtie specială s-a realizat o hartă unde este indicat acel punct de 310 m.

Fautor, din latină simbolizează ”creator”. Vinăria a fost creată în 1997 (suntem practic de aceeași vârstă), în prezent având o suprafață de viță de vie de 350 ha. Realizarea acestui vin din soiul autohton Fetească Regală și a unui soi internațional Chardonnay, a avut loc sub egida procesului de creație, ceea ce face acest duet unul special.

Un cupaj nobil de culoare galben pai cu ușoare reflexii verzui, ce oferă note sublime de tei, dar și iasomie, îmbogățite cu nuanțe de piersici albe. Gustul, unul fin, dar ușor acid, este prelung și suav. E un vin ușor de consumat, deși pe alocuri are note puternice de aciditate, acestea sunt plăcute într-o notă finală.

Un vin sec, marca Făutor Winery, cu o pondere de 80% Chardonnay și 20% Fetească Regală, este recomandat de a fi însoțit de preparate din pește, legume, brânzeturi. Eu am optat pentru paste umplute cu carne, sos de smântână, brânză de vacă, cașcaval afumat, piper alb, miez de nuci și miere. Au fost preparate home made și s-au combinat de minune, fiind chiar un pic picante.

Făutor Winery

Am decis să nu mă opresc aici și am continuat cu câteva brânzeturi, nuci și fructe uscate. Notele de piersică au fost cât se poate de binevenite.

Plin de atitudine și altitudine.

Un duet care se vrea a fi repetat atât în serile reci de iarnă, cât și nopțile târzii de vară. Acid, blând, plin de personalitate, acest cupaj nu își spune povestea din prima. Se lasă domolit de vreme, dorințe și dragoste pentru maiestuase dansuri în doi.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: