Vinostoria

Un cupaj plin de dor, lângă inima unui mândru fecior

Deseori mă întreb unde dăinuiește dorul? Unde se ascunde? Când își îngână cântul? Cum ia naștere al lui freamăt? Acest sentiment care ne macină de atâtea ori și care se joacă asemenea unui mic prunc în nisip cu sentimentele noastre? Până acum nu am reușit să aflu un răspuns ferm. Am realizat însă, că dorul poate avea mai multe forme. Dorul se poate regăsi în poezie, în vin, în cafea, într-o îmbrățișare sau într-o adiere de vânt. Toate-s știute de dor și neștiute-s toate.

Deseori în încercarea de a-i găsi originile sau ulterioarele direcții, ne pierdem sau îl pierdem. În acele momente trebuie să lăsăm toate acele căutări și să ne lăsăm flatați de o aromă îmbietoare de struguri. Să ne bucurăm de tihna în care au fost copți, soarele care i-a mângâiat cu razele lui și ploaia care s-a jucat cu ei. Deseori dorul combinat cu vinul dă naștere unui joc de-a v-ați-ascunselea cu sufletul.

Ziele trecute, m-am avântat într-u astfel de joc. Cu un jucător puternic, plin de personalitate și feroce. Un jucător iubitor de dor și care îi poartă numele: DOR, o colecție de vinuri lansată de vinăria Bostavan. Vinăria îmbină tradiția cu tehnologia și aprofundează înțelegerea vinului: a caracterului și a sufletului, din dragoste și aspirație către perfecțiune. Aceasta e parte componentă a Grupului Purcari.

Dor – Fetească Neagră și Pinot Noir este un vin care posedă arome fine, cu accente frumos evidențiate de cocăze și cireșe. Acestea amplifică calitatea de sec. Gustul e unul corpolent, amplu și pe alocuri profund, dominat de note de fructe confiate și vanilie. În al său arsenal are o armată de tanini, asemenea unor ostași voinici și mereu gata de luptă.

L-am luat cu mine la Sibiu. L-am pus în ghiozadan și l-am luat să se bucure și el de șinele de tren. În tren am povestit, desrpe una, despre alta. Mi-a mărturisit că abia așteaptă să dea naștere acelui triunghi sub egida dorului: un vin de dor, care poartă numele dorului și vrea să sclade bolta paltinului unei persoane care și ea e binecuvântată în al său nume, de dor.

Ajuns în sătucul în care am făcut ulterior schimbul de trenuri, l-am lăsat să se bucure de răcoarea acelei dimineți. Am stat de vorbă timp de două ore, el tot întrebându-mă cu e Sibiul. I-am promis că îi voi arăta o parte. Treptat s-a crăpat de ziua și astfel, el s-a bucurat de primul lui răsărit. M-a întrebat: ce se întâmplă? I-am răspuns că ia naștere un dans între cer și soare!

Ajuns în Sibiu, am deschis Dor – Fetască Neagră și Pinot Noir, la ceas de seară. Fără să vrea a mai lăsat din coarea pe care o absorbise timp de o noapte. N-am ezitat și m-am bucurat aproape de jumătate de sticlă, după care i-am oferit ocazia să se joace cu oxigenul și temperatura rece. Ambele nu i-au făcut decât bine.

Dor – Fetească Neagră și Pinot Noir

Fiind mai rece, am simțit taninii mai încrezuți, iar oxigenul i-a oferit mai multă încredere, din care a împărtășit și el, iar gustul de coacăze s-a alăturat și el, făcându-se prezent într-o manieră impunătoare. M-am bucurat de Dor – Fetească Neagră și Pinot Noir alături de o salată de legume proaspete cu legume mexicane și pulpițe de pui, fierte în vin alb. Legumele mexicane, un pic acrișoare n-au făcit decât să-i flateze personalitatea, care pe alocuri find prea marcantă, a fost îmbinată cu puțină apă. Ce-i drept, de mai multe ori.

După un răsărit minunat am stat și am povestit, realizând că nu este un vin pentru fiecare. E nevoie de cunoașterea gustativă a cupajului între aceste 2 soiuri, destul de seci chiar și pentru unii iubitori de vin înflăcărați, atât separat cât și împreună. Nu toți putem să ne bucurăm în egală măsură de o licoare făcută din pasiune pentru dor. Dar nici nu trebuie.

E nevoie doar să ne lăsăm duși de nebunia gustativă asemema unui tsunami, care doar noi suntem în stare să îl învingem. Sau poate să-l repetăm. Cert este că vibrația oferită este necesară: nu doar pentru dor, cât și din motiv de amor: pentru vinuri bune, viață și iarăși vinuri bune.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: