Experiența de 1 an sub cer clujean
De Cluj

Sub pălărie mai mult de un an, sub cer clujean

Dacă în articolul precedent am încercat să redau experiența de 1 an sub cer clujean și prin acest fapt m-am întors în timp, când abia sosisem și mi-am dorit să ofer mici sfaturi unora la început de cale, astăzi îmi propun să reușesc să fac acest fapt.

Au fost multe. Unele bune, altele mai puțin bune. Cert este că am încercat să învăț câte ceva din fiecare experiență, fie aceasta pozitivă sau negativă. Am mers mai departe spunându-mi că ”Este o zi proastă, ci nu o viață proastă” sau cum spune mama „Viața e foarte asemănătoare cu o zebră. Însă dacă la ea merg dungile negre și albe într-o ordine, în viață nu e chiar așa. Poți să ai 3 albe și 9 negre”.

În cazul în care ești student, nu ocoli ideea de a sta în cămin. Unele sunt mai bune, altele mai puțin. Comoditatea și atmosfera ți-o faci tu prin intermediul compromisului cu colegii. Provoacă-te și încearcă să stai un an. Vei cunoaște oameni frumoși la bucătărie, sala de lectură, alte camere, etc. Îți vei lărgi baza de cunoștințe și vei lega prietenii.

Găsește-ți un job. Pe mulți îi speria ideea de a-l avea. Cu toții ne dorim să avem timp liber, bani și iar bani. Însă nu putem cere mereu de la părinți. Avem nevoie să ne maturizăm, să îmbrățișăm o independență financiară, să fim responsabli. Ca să ajungem unde ne dorim avem nevoie de experiență dobândită prin muncă, disciplină și curaj. Curajul de ieși din zona de confort.

E minunat sentimentul când știi că ai proprii tăi bani și îi poți cheltui pe ce îți dorești. Sau îți poți achiziționa ceva ce ți-ai dorit de mult timp. Piața din Cluj este larg dechisă către o varietate de joburi. Multe firme și companii caută oameni cu experiență. În cazul dat mergi pe ceea ce înseamnă intership plătit sau neplătit sau avântăte într-un domeniu pe care ai vrea să-l explorezi pentru rezulatate ulterioare prin acel self teaching.

Voluntariatul este la el acasă în Cluj. Sunt o mulțime de grupuri pe facebook, la facultate, organizații care își doresc să te aibă ca membru. Fii atent la ce îți dorești și la ce îți oferă acestea. Nu-ți fie frică să cunoști oameni noi și să capeți experiența. Unde mai pui că sunt o mulțime de evenimente, târguri, conferințe care caută voluntari. În cele mai multe momente ale vieții aceste două elemente(oamenii și experiențele) vor fi decisive pentru anumite lucruri pe care o să vei să le faci.

Leagă prietenii. Sunt o mulțime de tineri care la fel ca și tine nu cunosc pe nimeni, dar își doresc să se afirme, să cunoască, să își ducă la bun sfârșit ideile pe care le au. După principiul ”Omul sfințește locul” trebuie să fii tu cel care acționează. Să iei inițiativa să faci lucruri, să cunoști. Doar nu pentru asta ai venit într-un oraș precum Clujul?

Nu te plafona! Toți avem așteptări însă nu întotdeauna ele vor fi satisfăcute cum ne dorim. Cu toții știm că a sta în pat la cald, cu un ceai și un film bun e tot de ce avem nevoie. Însă oare atât ne face pe noi împliniți?

Am început acest articol în ideea de a descrie experința mea de peste 1 an de Cluj. Sunt bune, sunt și mai puțin bune. Recunosc (și este vizibil) că am dus-o în altă direcție. Toate din dorința de a îi determina pe alții să nu le fie frică de schimbări, eșecuri și greutăți. Să nu le fie frică de nou.

Experiența de 1 an sub cer clujean mi-a arătat – Clujul este un teren fertil pentru idei, vise, oportunități și realizări. Însă este un teren care necesită multă muncă pentru a ajunge la o calitate de apreciat, ulterior oferitor de roade. Gustul acelor roade depinde în cea mai mare măsură de noi. De ceea ce ne dorim, ceea ce iubim și asupra căror lucururi ne implicăm și muncim.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: