Episoade

Studenția în România. Geneza

Un capitol scris deja: perioada de studenție, mai exact, perioada de licență, timp de 3 ani, s-a desfășurat într-un oraș de care sunt pur și simplu sunt îndrăgostit, chiar și după o perioada de 4 ani în care mă aflu în România. Ideea de a veni la studii aici, a venit în mare parte de la ambii unchi (doi la număr), unul dintre care a muncit mulți ani aici, făcând ruta Chișinău-București, în fiecare weekend, timp în care cel de-al doilea a luat cunoștință cu statul român, prin intermediul prietenilor pe care îi avea, care și ei la rândul lor trăiau și desfășurau diverese activități. Sub pretextul că este o țară frumoasă din punct de vedere al rezervațiilor naturale, arhitecturii, oferă o diplomă de recunoaștere în întreaga Uniune Europeană, dar și reprezintă o nouă provocare pentru mine de a vedea o țară străină, decizia a fot luată în favoarea desfășurăriii studiilor aici, în România.

După o serii de discuții, cu anumite emoții dar încredere în propriile forțe coordonate de o dorință puternică de a face carte, am decis să-mi încerc puterile pe bază de dosar în România, prin Consulatul României la Cahul. Alegerea stătea între jurnalism și științele comunicării, pe de o parte și relații internaționale și studii europene, pe cealaltă, prioritate acordându-se celor din urmă.  De ce, vă întrebați? Cu o vară înainte de admitere, în 2015, am vizitat pentru a doua oară România prin cadrul unui proiect dedicat elevilor, cu ajutorul căruia puteai să te orientezi ce facultate vrei să faci pe viitor. În acest proiect orientat numai elevilor de clasa a 11, li s-a oferit șansa de a participa și la doi tineri din orășelul meu, eu fiind unul dintre norocoși , iar cel de-al doilea, prietenul cel mai bun, Eugeniu. Toate bune și frumoase: aveam posibilitatea de a vizita România pentru a doua oară, într-un proiect dedicat tinerilor, creat de tineri, care avea să mă ajute să-mi aleg viitoarea facultate. Etunziasmul nu era mare, era uriaș.

Mergând la Facultatea de Studii Europene din Cluj, luând la cunoștință cu unele particularități de scriere a proiectelor, destinate analizei și ulterior finanțării din partea Uniunii Europene, am înțeles că ceea ce faceam, îmi plăcea și vedeam oportunitate în acea facultate: oferea posibilitatea de creștere pe scara ierarhică, familiarizarea cu structura comunității euroepene, învățarea a ceea ce se cheamă proces decizional și deprinderea responsabilității pentru deciziile luate. Plus la toate am îndrăgit Clujul la nebunie. Colorat, cu o arhitectură deosebită, arhiplin de tineri, mă simțeam în largul meu chiar dacă eram pentru a doua oară. La acea îndrăgire a contemplat și faptul că era vară, totul era verde, berea românească alimenta acea dragoste în fază incipientă iar prezența tinerilor oferea un spirit de distracție, de nebunie, de entuziasm.  Undeva, în subconștientul meu am decis că aici e locul meu. Mi-am făcut mulți prieteni, am luat cunoștință cu multe proiecte care căutau tineri activi și implicați, așa ca mine, o varietate de domenii unde puteam să activez în calitate de voluntar, puteam ulterior să-mi găsesc un job, multe hobby-uri, mai pe scurt puteam să indentific rolul și rostul într-un oraș care le avea pe toate: energie, șanse, distracție și calitatea studiilor. Cu greu sau nu, decizia a fost luat pro studii în România, anume la Cluj.

Părea că greul l-am depășit, dar nu. Mă aștepta străduință pe parcursul clasei a 12-a în ceea ce privește examenul de bacalaureat: să obțin rezultate bune și foarte bune pentru a fi competitiv cu sutele și miile chiar de tineri care își doreau același lucru ca și mine, a fi student în România. Acest fapt demara o cursă lungă și plictisitoare cu multe accente pe tocit, probleme plictisitoare la matematică și chimie, poezii de învățat însă compunerile la română și franceză mă salvau. Îmi ofereau o bună practică pentru viitoarele olimpiadele raionale și republicane. Un alt aspect important era discuția cu părinții pentru a-i anunța ceea ce am decis,  pe lângă astea gândurile că o să fiu la distanță de familie, prieteni, lucruri și locuri cunoscute veneau în avalanșă, de asememea urmând o complexă analiză a tuturor agrumentelor pro și contra în a pleca în România la studii.

Au urmat, lucruri și evenimente, care urmează a fi relatate în viitoarele articole tot aici în secțiunea: Episoade. Sper că te am alături, căci călătoria prin exeriența studenției în România, abia începe.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: