În țara mea

Sighișoara – unde istoria e vie, iar moldoveanu-i cu pălărie

Degeaba ai văzut toată țara, dacă n-ai văzut Sighișoara. Un orășel situat în zona istorică a Transilvaniei, cu o populație de peste 28 mii de locuitori, conform recesământului din 2011. Este listat de UNESCO ca un sit al patromoniului mondial. Odată vizitat, realizezi că este un titlu onorific pe care îl merită, prin spiritul său parcă rupt de contemporanietate, micii meșteșugari, străduțele cu pavaj pe care se plimbă caii, cu niște trăsuri deosebite și alte caracterstici care îl fac să fie așa cum este.

Relația frumoasă și caldă cu acest orășel, a început în perioada anului 2017. Urmăream cum mai mulți prieteni prin intermediul la social media, dar și mulți travel bloggeri, îl descriu precum o perlă a Transilvaniei, dar și a întregii Românii. Luam cunoștință cu elementele de arhitecură, gastronomia, ocupațiilor meșteșugarilor localnici și îmbătătoarea bere prin gustul și propspețimea sa. Fiind primăvară târzie, ceea ce însemna vreme buna și prielnică pentu călătorii, am decis în favoarea vizitării acestui oraș, care pe nimeni nu lăsa indiferent. Și de această dată, călătoria a decurs după propriul sistem de a călători, pe care poți să-l cunoști, aici.

O dimineață de duminică, sunetul clopotului la una dintre bisericile din centrul orașului care iniția slujba tradițională, pălăria de paie și mult entuziasm. Cu încredere înaintam spre centrul vechi, fiind înfometat și dornic de a descoperi frumuseștea lui. Vroiam să mă îmbăt de el și tot de răcoarea lui să mă trezesc. Distanța de la gară, până în centrul istoric este una prielnică pentru a fi parcursă pe jos. 15 minute, la pas agale și ești în inima Sighișoarei. Pargurgând o serie de scări, înaintezi în altitudine, ceea ce ți oferă ocazia să vezi orașul de la înălțime, care datează din epoca romană, fiind unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate orașe medievale din Europa.

De mai multe secole, Sighișoara reprezintă o fortăreață politică și militară. În perioada secolelor al XIV-lea și al XVI-lea breslele din regiune au ridicat turnuri în scopuri de protecție de raidurile turcești, în jurul cetății.  Acele turnuri au reprezentat punte de colectare și aprovizionare cu muniții și provizii alimentare. În interiorul cetății, se află Piața Cetății, având forma unui pătrat. Din cadrul acesteia, accesul spre principalele atracții din Sighișoara este unul ușor de realizat. În cadrul acesteia te poți bucura de varietatea de magazine cu produse tradiționale, cafenele și restaurante cu o gastronomie specifică zonei dar și târguri de artizanat cu ajutorul cărora poți să faci rost de cele mai tari suvenire.

Nu uita sa te bucuri de principala atracție a orașului, și anume Turnul cu Ceas, cunoscut de asemenea și în calitate de Turnul Consiliului. Acesta, are patru turle de colț mici pe vârf, ceea ce semnifică autonomia judiciară a Consiliului. În urma unui incediu din 1676, acesta a fost reconstruit în stilul baroc, iar ulterior în 1894, au fost adăugate plăci colorate. Din 1899, Turnul găzduiește Muzeul de Istorie, care este deschis vizitatorilor 6 zile din 7, cu excepția zilei de luni.

În apropiere de turn, nu ezita să te bucuri și de Biserica Mănăstirii Dominicane, cea care a devenit principala biserică a luternilor sași în 1556, fiind construită în stil gotic târziu. Interiorul acesteia oferă imaginea oferită de o serie de obiecte valoroase precum fontul de bronz, doorframa de piatră și covoarele orientale. Biserica de pe Deal, este cea care se regăsește în partea de nord a Turnului cu Ceas, în stil gotic, inițial fiind una catolică. În interior te poți bucura de fragmente de picturi murale și mobilier în stil renascentist.

Dacă ești o persoană activă și iubitoare mișcare, Drumul Scholarilor va reprezenta o adevărată provocare, având o mulțime de trepte, reprezentând o trecere acoperită, menită să faciliteze elevii, în drumul lor de la școală către biserică. În cazul în care istoria îți oferă palpitații și îți stârnește curiozitate, Casa lui Vlad Dracul este un bun remediu pentru a crește cercetătorul din tine. Parterul casei, reprezintă un restaurant, în timp ce primul etaj este Muzeul de Arme.

Pe lângă elementele de arhitectură enumerate anterior mai sunt o mulțime de care trebuie cu siguranță să te bucuri și pe care trebuie să le explorezi: Casa cu Cerb, Casa Venețiană și varietatea de turnuri ale cetății: Franghierilor, Croitorilor, Cizmarilor, Măcelarilor și altele.

Nu pot să nu-mi declar entuziasmul față de energia emanată de acest oraș. Străzile mici și înguste, atât de viu colorate, reprezintă o incluziune în trecut. Acele trăsuri confecționate din fier forjat, cu elemente din lemn și roțile masive pe care poți cu ușuriță să le închiriezi contemplează la acea perspectivă istorică de care poți să te bucuri, și cu ajutorul cărora poți descoperi orașul în toate candoarea lui.

Stăzile principale, fiind conectate între ele, îți oferă o ușurință în explorarea întregului oraș, precum și reîntoarcerea la gară, în cazul în care vrei să apelezi la transportul feroviar. Multitudinea de restaurante, majoritatea cu preparate specifice sunt deschise pentu a servi o mulțime de turiști, veniți din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii cu oferte diverse și delicioase. N-am ezitat și m-am bucurat de un prânz format dintr-un gulaș tradițional, mămăligă, brânză și bere locală, fabricată cu dor.

Toate acestea mă determină în a te încuraja să te înamerzi cu adidași confortabili, apă, o pălărie din paie și o dorință arzătoare de a face parte din istorie. În Sighișoara acest fapt nu numai că este posibil, dar este de neînlocuit, mai ales pentru un moldovean înflăcărat și dornic de noi aventuri.

Cover photo credits: Vadim Ungureanu

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: