În țara mea

Sibiu – frumos, iubit și viu

Oraș care mi-a furat 3 ani frumoși. Plini de energie, activități și maturizare. Oraș în care am absolvit ciclul de licență, unde mi-am făcut o sumedenie de prieteni, am trăit experiențe pe cât de diferite pe atât de frumoase. Despre persoana mea acolo, pot povesti ore în șir însă nu asta vreau să fac astăzi. În momentele ce urmează, vreau să abordez acest oraș prin prisma turistului care am fost. Ce-i drept a fost o călătorie îndelungată în care am dat naștere unor rădăcini. În acest articol îți voi oferi o serie de informații despre unele dintre cele mai importante atracții turistice pe care nu trebuie să le scapi cu vederea și mai ales, care ar fi bine să se regăsească în colajul pozelor pe care le vei răsfoi, sorbind dintr-un pahar de pinot gris franțuzesc.

Sibiul, pe numele său german Hermannstadt și cel latin Cibinium, situat în partea de sud-est a Transilvaniei, la poalele munților Carpați este locuit din anul 1192 conform cercetărilor arheologice. Aici a fost realizat primul orologiu în turn din România, funcționând chiar și astăzi. Orașul oferă o largă perspectivă arhitecturală prin prisma caselor cu mici geamuri din acoperiș care seamănă izbitor de mult cu niște ochi care te veghează mereu: fiecare mișcare, zâmbet și doză de fericire. Arhitectura, gastronomia, oamenii, muzica acestui oraș, toate oferă un spirit atemporal și fascinant.

Bulevardul Nicolae Bălcescu, acolo unde începe călătoria noastră este cel care unește Piața Unirii cu Piața Mare. În clădirile de aici se amplasează majoritatea magazinelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, farmacii, hoteluri, restaurante și cafenele. etc. Odată parcurs, descoperi faptul că acesta, este calea spre perlele orașului, fiind ca o distanță de maraton iar tu odată ce ai parcurs-o ești campion.

Bulevardul Nicolae Bălcescu

O perlă în acest sens, Piața Mare este locul unde îmi dădeam întâlniri pentru a mă bucura de seri cu muzică și vin. După aia, exploram arhitectura care era scăldată de lumina lunii. Aici se desfășoară festivaluri, concerte, târguri și nu numai.

Piața Mare

De asemenea, putem regăsi edificii precum Muzeul Național Brukenthal, Primăria, Turnul Sfatului în care poți urca pentru a privi orașul de la înălțime dar și Biserica Romano – Catolică.

Turnul Sfatului

În timpul Festivalului de Teatru Internațional (FITS), piața devine o mare scenă de teatru în care tu ești spectator și critic. Te bucuri de o serie de spectacole și simți vibrația mișcărilor fiecărui artist, fiind parte din momente adevărate în care se scrie istoria.

Primăria și Biserica Romano – Catolică

Piața Mică, este o delimitare a Orașului de Jos și Orașului de Sus, unde poți identifica Podul Minciunilor sau Mincinoșilor. Cu siguranță te vei aștepta la unul masiv și cu splendoare. Deseori însă oamenii trăiesc o ușoară dezamăgire pentru că nu corespunde așteptărilor. Ceea ce cu adevărat contează este să spui cuiva o minciună căci asta e tradiția, dar și să faci o poză pe fundalul orașului de sus. Vei trăi o surprindere dulce. Aici se amplasează o mulțime de cafenele și restaurante, diferte și unice, fiecare cu oferte tentante. De asememea în cadrul pieței se desfășoară o serie de festivaluri: dedicate cărții, gastronomiei, anticariatului, etc.

Podul Minciunilor și o parte din Piața Mică

Piața Huet, este locul care oferă o gamă cromatic variată dar și jucăușă în acel timp. Pentru mine personal, Piața Huet reprezintă locul cel mai viu mai ales prin prisma mixului de albastru, galben și maro unde e mereu plăcut să stai pe o bancă cu o limonadă to go și să admiri aceleași elemente dar care parcă își modifică forma zilnic.

Piața Huet

Piața găzduiește Biserica Evanghelică, una dintre cele mai importante edificii în stil gotic din zona Transilvaniei și una dintre cele mai frumoase văzute de mine vreodată. În ea, poți urca la o înălțime mult mai mare decât cea oferită de Turnul Sfatului astfel având posibilitatea să descoperi orașul mai mult.

Biserica Evanghelică

Degeaba ești în Sibiu, dacă nu te bucuri de o ușoară briză de vânt pe strada Cetății, cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Nu că ar fi așa, pentru că Sibiul are o mulțime de străzi speciale, însă sibienii au decis să atribuie această caracteristică străzii unde putem regăsi trei turnuri medievale de apărare, lucrate din piatră și cărămidă. Repetiția oferită de această stradă prin intermediul unor semi cercuri să le zic așa, te duce cu gândul în trecut și te lasă plăcut surprins de istoria care respiră același aer ca și tine.

Strada Cetății

Nu pot să nu pomenesc Orașul de Jos în care străduțele înguste cu casele multicolore poartă un spirit rupt de realitate, oferindu-ți o senzație de neprezență în România însă în altă parte al globului. De asemenea, acest fapt este influențat de pavajul parcă neatins, pe care ți-l recomand să-l descoperi, având drept muniție o pereche de adidași comozi. Cei mai, aș îndrăzni să spun.

Dacă ești înfometat sau îți dorești să sorbești o cafea bună, Sibiul te va ajuta cu siguranță în acest sens. De la multitudinea de cafenele și resturante, poți beneficia de oferte surprinzătoare. De la specific italian precum paste și pizza, continuând cu fasolea bătută și salata de vinete, toate le poți identifica cu ușurință în Capitala Culturală Europeană din 2007 și te poți bucura pe măsura așteptărilor. Ce ține de băuturi, vei avea un mic șoc, dar plăcut în ceea ce privește cafenelele și puburile, oferind o largă alegere. Aici te poți bucura de locuri cozy și chill, unde e plăcut să servești un pahar de vin sub fundalul unui pian în mijlocul acestei perle a Transilvaniei. În general la capitolul HoReCa, consider că Sibiu, ocupă o poziție bine consolidată și definită, care tinde spre dezvoltare mai ales că anul acesta, a obținut statutul de Regiune Gastronomică Europeană. Acest fapt reprezintă o oportunitate de a promova mâncarea tradițională, produse locale, locuri dar și peisaje unice, oportunitate de care s-au bucurat doar 8 regiuni din Europa. Abia aștept să ajung în acea perioadă acolo pentru a mă îmbăta de mirosurile magice și atmosfera de sărbătoare în care valoarea bunului gust și al calității sunt puse pe primul plan, dar și în a oferi Sibiului prezența moldoveanului, pe acel timp frumos și cald, la sigur cu pălărie.

Toate astea dar și nu numai, pentru că nu încap într-un articol, toate comorile acestui oraș mă cheamă. Comori care vor fi explorate cu voi în următoarele articole dedicate acestui oraș splendid. De fiecare dată revin cu dor, de parcă aș reveni acasă. Recunosc, o parte din mine am lăsat-o acolo însă mi-am promis să revin și să scald acest oraș cu și mai multă dragoste decât mi-a oferit el mie. Sibiule, ține-ți brațele deschise, abia aștept să te cuprind!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: