Vinostoria

Senzații tari, emoții mari: Sauvignon Blanc de la Purcari

Iubesc să iubesc vinurile albe. Mi se par ofertante din perspectiva prospețimii de care majoritatea dau dovadă, lejeritatea care o poartă, spiritul jucăuș și ușurința în servire. Desigur că există și soiuri destul de seci, însă dacă reușești să le combini într-un mod reușit din punct de vedere gastronomic, poți trăi nu doar o frumoasă experiență, cât și o dulce surprindere. Am să vă zic un mic secret: serile de vară un pic răcoroase, se iubesc în taină cu vinurile albe. Trăiesc un frumos roman, plin de pasiune și întorsături neașteptate sub fundal de pian și în băi sub a lunii lumină.

Plăcerea pentru Sauvignon Blanc este una asumată. Plăcerea pentru Sauvignon Blanc de la Purcari este însă, colosală. Acest soi reușeste să creeze un joc cu papilele mele gustative de care mă bucur intens. Îi apreciez nu doar nuanța galb-pai, dar și postgustul exotic. Pentru a-i oferi și mai multă splendoare de obicei îl scald în razele soarelui, lăsându-l să-mi potolească setea și dorul.

Prima experiență gustativă cu acest vin a luat naștere într-o zi de joi, una caldă și frumoasă de vară, când mi-am pus pălăria de paie pe cap, mi-am umplut geanta cu câțiva struguri și prune, și am plecat să mă bucur de împărăția verdelui. Am lăsat din timp sticla la rece, fiind la mijloc de august, pentru a-i simți cu adevărat gustul pe timp de caniculă. Treptat, avântând în munți, la Păltiniș, stațiune muntoasă, la 32 km de Sibiu, simțeam cum mai aveam un pic și atingeam cerul. Verdele era peste tot, iar aerul de acolo îmi părea că voia să-mi desfacă pieptul de curat, rece și dulce ce era.

Ajuns acolo, am atras atenția instant la telescaune. Era prima experiență de genul, iar gândul că aș putea să combin vinul cu o priveliște superbă nu-mi dădea pace. M-am înarmat cu bilet și am început a înainta. Mă bucuram de fiecare ram care îmi ieșea în cale și de care trebuia să mă feresc. Mă bucuram ca un copil căruia i-au cumpărat părinții mașinuța pe care și-o dorea demult.

Ajuns în vârf de tot, am început să absorb totul cu privirea. Era atât de verde, atât de frumos, atât de…liniștit. Vroiam să cuprind totul și râdeam în hohote de la faptul că nu reușeam. După ce am explorat nițel împrejurimile, m-am retras la umbra unui brad, am așternut plapuma și m-am întins. Soarele nu-mi permitea să deschid ochii până la capăt, dar noroc de pălăria de paie. Am scos toată averea pe care am ascuns-o în ghiozdan.

Primul a fost chiar vinul. După aia au urmat strugurii: copți, mustoși, cu niște bobițe mari și atât de dulci. Prunele, un pic necoapte au venit să echilibreze situația. De asemenea, pentru o dulceață și mai mare am luat niște prune în ciocolată, să mai neutralizez gustul de sec al vinului. Am desfăcut cu grijă sticla și l-am lăsat să curgă încet în pahare. Soarele nu a făcut decât să-i accentueze culoarea strălucitoare. Aerul rece l-a îmbogățit cu prospețime, făcându-se prezent gustul bogat cu accente de lime și grapefruit. Aciditatea echilibrată a fost completată de ușoare nuanțe florale, cu un postgust fructat.

Strugurii au adus un plus de savoare și revigorare. Am avut noroc că ghiozdanul i-a păstrat în mare parte temperatura și astfel am putut să mă bucur de el un pic rece. Am putut observa datorită acestui fapt, că este un vin conturat și elegant în același timp. Are personalitatea unui tânăr care în interiorul lui este asemenea unui copil, însă în situații de maximă anvergură dă dovadă de siguranță și încredere. Pe lângă prune și struguri, l-am combinat cu un pic de lectură. ”Cititorul” de Bernhard Schlink s-a înscris subtil în tot tabloul care se crease.

Se vede că și cerul și-a dorit să sorbească din vin și a început să se agite. În mai puțin de câteva minute s-a înnorat și au început să cadă mici și rare picături de ploaie. Am coborât în grabă cu telescaunul, lăsând atât ploaia, cât și vântul să se joace cu părul. Am reușit până la acel moment să sorbesc mai mult de jumătate de sticlă, promițându-mi că restul îl voi păstra pentru apusul din acea seară.

Sauvignon Blanc de la Purcari este un vin la care e ușor să revii, dar greu să te desparți. Comparativ cu alte vinuri îl apreciez într-un mod deosebit pentru ușurința de a-l sorbi, combinațiile gastronomice precum brânzeturile de capră, pește, varietăți de salată verde care nu fac decât să-i amplifice gustul floral și exotic. Deși se bazează doar pe un singur soi de struguri, este purtător de o puternică amprentă gustativă, una proaspătă și revigorantă. E de sorbit, de îndrăgit și de iubit.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: