#followcudor,  Vinostoria

Sărbătoare cu Vinăria din Vale

 Zilele trecute, dacă să fiu mai exact, în data de 18 ianuarie am sărbătorit un mic mare eveniment: două luni de blog. Două luni în care m-am implicat mult, v-am ascultat părerile și am creat. Am scris și m-am simțit bine. Sună ca un mesaj de sfârșit, dar vă asigur că nu este. Continui să fac acest lucru și anume să împărtășesc cu voi unele experiențe de-ale mele, trăiri și mici sfaturi. După două luni de blog, s-au conturat unele lucruri și mi-am făcut unele observații. Totul datorită vouă!

Nu puteam să-mi permit ca acea zi să treacă într-un mod normal, obișnuit. Totuși, a fost o sărbătoare, iar când e sărbătoare, Ionuț asociază acest fapt cu un pahar sau și mai bine, cu o sticlă de vin. Am simțit că este nevoie de unul roșu, plin de personalitate și un pic mai vechi. Dacă e să celebrăm atunci să ne delectăm cu un soi de unicitate. Știam că am o sticlă ascunsă pentru astfel de evenimente și am decis că e momentul oportun să cunoască atingerea omului, briza de aer care o va îmbogăți cu oxigen și clinchetul paharului din care va fi sorbit vinul propriu zis.

Acea sticlă misterioasă era un Cabernet Sauvignon, cu experiență. Zic cu experiență pentru că este produs în anul 2011. A fost o premieră pentru mine să beau un vin atât de ”vechi”. Până acum m-am bucurat de vinuri, anului de producere și îmbuteliere fiind unul de cel mult 4 ani. Diferența de aproape 8 ani, mi-a creat o suspiciune și o teamă. Nu știam la ce să mă aștept, însă eram mai tentat decât marcat de stările enumerate mai devreme. Per general, încerc să creez un echilibru în ceea ce privește atenția și interesul acordat, atât vinurilor din România cât și celor din Republica Moldova. Le-am declarat dragoste ambelor țări și nu mă gândesc să ofer cuiva mai multă prioritate în defavoarea alteia. Cunoștința cu acest vin a luat naștere, într-o zi de cumpărături, într-un magazin alimentar din orașul natal, când designul și numele mi-au făcut cu ochiul iar prețul mi-a zâmbit. Am cercetat sticla mai detaliat și mi-am spus că este o bună oportunitate de a încerca ceva nou, deși necunoscut.

Fiind un vin cu indicație geografică protejată, Valul lui Traian, o mică parte al căruia se regăsește și în sătucul meu de baștină, am decis să merg încrezut pe această licoare, produsă în orașul Cantemir, Republica Moldova, de crama Vinăria din Vale. Pentru această cramă, vinificația nu este o decizie, cât o predestinare frumoasă, unde pasiunea și tradiția pentru a crea vinurile, au devenit parte din ADN-ul național și o responsabilitate. Echipa, după cum declară membrii acesteia, se dezvoltă și se perfecționează necontenit.

Acest Cabernet Sauvignon este unul matur, sec, fabricat din struguri recoltați din zona de sud al țării, după cum spune producătorul, ideală prin condiții climaterice pentru producerea vinurilor de calitate. Sunt cu totul de acord pentru că prin prisma temperaturilor, zona este prielnică pentru coacerea strugurilor și formarea gustului desăvârșit. Maturat în baricuri franceze din stejar, vinul se caracterizează printr-o culoare roșie-rubinie aprinsă și puternică. Timpul ia oferit un post gust care îl descoperi numai după ce îl lași ceva timp, să se bucure de o baie oxigenată.

Din lipsă de decantor, am lăsat sticla deschisă undeva la vreo 2 ore. Inițial când am încercat vinul, acesta avea un gust puternic și sec, remarcându-se puțin. După ce s-au scurs acele câteva ore, mi-am propus să ofer încă o șansă vinului, fiind sigur că oxigenarea i-a făcut numai bine. De data aceasta, am reușit să identific un plăcut buchet de nuanțe de fructe roșii, intens, reușind să descopăr arome plăpânde de safran și mirodenii diverse. Ziceai că era cu totul alt vin, unul de clasă, aristocrat, dacă vreți.

Producătorul, ne îndeamnă să mergem pe carne de vită, porc sau miel pe grill sau la grătar în calitate de asocieri culinare. De asemenea, putem să-l combinăm cu brânzeturi semi-tari, paste cu sos roșu, lasagna și de ce nu, chiar un tort de ciocolată sau un tiramisu. Eu am mers pe varianta de porc la tigae, cu legume călite ușor în ulei și mai mult scăldate de abur. De asemenea am completat cu o salată de orez cu legume precum: roșii, castraveți, ardei gras, măsline și legume mexicane. Nu m-am oprit aici și am decis să merg mai departe, asociindu-l cu un panettone cu ciocolată și portocală. Atât în primul caz, cu felul de bază, cât și în cazul desertului, vinul s-a comportat onorabil, oferind totuși prioritate celei dintâi. Poate, deoarece a fost foarte bun porcul, servit cu legume și dragoste.

De fiecare dată, mă conving: cramele care nu se bucură de un renume, sunt demne de atenția noastră. Acestea merită o ușoară evadare de la marii producători care împart monopolul pe piață, pentru a le descoperi produsele cu a lor istorie. M-am convins că vechimea unui vin nu-i face decât bine, atât timp cât ai răbdare, dorință și curiozitatea de a descoperi noul. Mersi ”Vinăria din Vale” pentru curaj, rafinament și experiențe unice la umila aniversare de 2 luni de ”Foc la Ghete”.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: