Saperavi de la Gitana Winery
Vinostoria

Fixând amintiri cu Saperavi

Unele momente ale vieții sunt atât de speciale încât la scurt timp după ce se întâmplă, ne așezăm la masă cu amintirea și o rugăm să nu ne părăsească. La început, trăind euforia momentului și creând o legătură puternică, acea amintire ne asigură că nu ne va părăsi, că va reveni de fiecare dată când vom avea nevoie, că va fi nerăbdătoare în a-și face prezența din nou, și din nou.

După, însă ne părăsește.

Din lipsă de vigilență, din insuficiență de timp, din nedorință ne trezim cu lipsă de amintiri. Ni se întâmplă tuturor, ni se întâmplă deseori. Toate până la un moment. Când ne luăm inima în dinți și nu le mai lăsăm să ne părăsească. Dragoste cu forța nu se poate, ve-ți spune voi. Sunt întru totul de acord. De aceea vă propun alteva. Dragoste cu vin.

Saperavi de la Gitana Winery

Da, da, dragoste cu vin.  Nici o amintire nu va rezista tentației. Să vă dau un exemplu. În anul 2020 mi-am propus mai mult să călătoresc chiar și în locurile în care am mai fost. Creând amintiri în acele locuri, mi-am dorit să le fixez cât mai mult în mintea mea. Am început cu Oradea și cu Saperavi. De la Gitana Winery.

Am avut deja două întâlniri cu vinuri de la această cramă și ambele au fost deosebit de plăcute. Ambele s-au soldat cu câte un articol pe blog. Despre Lupii, am scris aici, iar despre Rară Neagră aici. 2 vinuri menite să fie testate în această viață și în restul care vor urma.

Saperavi de la Gitana Winery este un vin dintr-un singur soi de struguri sută la sută. Mi-a atras atenția forma sticlei după care și eticheta – un ”boom” de boabe de piper. Atrăgător, aprins și un pic tainic. Ca soi de struguri, saperavi este de origine georgiană, fiind deseori folosit la cupaje și cel mai des folosit la fabricarea vinurilor roșii georgiene.

Saperavi de la Gitana Winery

De o culoare roșu rubiniu, Saperavi de la Gitana Winery se bucură de nuanțe purpurii.  Din primele clipe vinul te învăluie cu nuanțe de fructe de pădure, cu puternice note de ciocolată și cafea. E un trio care se combină într-un mod minunat, se evidențiază unul pe celălalt și oferă un post gust îndelungat și foarte plăcut, ce se diminuiază lent și treptat.

Cu fiecare strop reușești să simți vinul la intensitate maximă și să-ți dorești ca gustul să devină din ce în ce mai intens ca într-un final tandemul să moară și să devina o unitate: omul și vinul.

Mineralitatea este un alt aspect important datorită măturării în argilă contribuind în mare măsură la impactul gustativ cu note de frișcă. Se îmbină într-un mod deosebit cu carne de miel sau vânat, legume proaspete sau brânzeturi. Într-un final, consider că acest vin n-are nevoie de recomandări culinare.

Saperavi de la Gitana Winery

De fapt, cred că greșesc.

Se combină nemaipomenit cu amintirile. Având un potențial de învechire lung, poate trăi alături de acestea fără a avea vreo divergență de o oarecare natură, fiind recomandat de a se consuma după 2-4 ani de producție, păstrându-se o perioadă îndelungată de 20-30 ani.

După 3 decenii, deschizând această sticlă ești victima unei explozii: de senzații și de amintiri. Mai trebui să spun cine o declanșează?

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: