#followcudor,  Vinostoria

Rădăcini Wines – vinuri de unde eu provin

Ardoarea pentru vinurile fabricate în Moldova este unică. Nu zic că cele produse în România nu sunt bune sau nu oferă o calitate superioară, ba chiar deloc. Galeria vinicolă românească este una vastă și ofertantă. Însă cele produse la mine acasă, sunt speciale. Aici fac exces un pic de a mea subiectivitate. Faptul că așa o țară mică, are un potențial în ceea ce privește industria vinicolă oferind o diversitate și calitate, mă face să suțin producătorii autohtoni prin a le cumpăra produsul, ceea ce este minimul pentru ei, însă ce îi detemină inclusiv să meargă mai departe și să-și continue activitatea.

Această ardoare despre care am pomenit anterior, este una și mai mare atunci când am plăcuta experiență să bucur iubitorul de vin din mine, cu unul dintr-o recoltă nouă, ceea ce îi oferă vinului un gust proaspăt și tânăr. Personal consider că cele care reușesc să spună povești, sunt demne de atenția noastră. Aici fac referință la legenda pe care o poartă dar și istoria cramei de unde provine. Acestea oferă un farmec la ceea ce nuvelistul scoțian Robert Louis Stevenson îi spunea poezie îmbuteliată. Un astfel de vin, este Pinot Grigio de la Rădăcini Wines. Înainte de a vă împărtăși experiența cu acest alb fin, vreau să vă fac cunoștință cu crama propriu zisă, care își are sediul și geneza în orașul meu de baștină, Cimișlia.

Rădăcini Wines, pleacă de la ideea că ”Totul are un început”. Acele rădăcini ale unei dragoste intense tind către perfecțiune, oferind un accent sporit asupra detaliilor și punând suflet în munca depusă. E relativ o cramă tânără, echipa acesteia fiind construită timp de un deceniu. Apreciez foarte mult, că Rădăcini Wines nu tinde în a fi promotor a unor tradiții de ani buni. Ei merg cu încredere pe experiența gustativă oferită de fiecare vin împarte. Creatorii, ne îndeamnă să gustăm dar și să savurăm pentru a constata că un vin bun n-are nevoie de povestiri lungi, pentru că e în stare să aibă o personalitate puternică, demnă și convigătoare.

Dialogul cu vedeta articolului, a început datorită unor prieteni. Probabil, v-ați obișnuit cu acest fapt. Trebuie să recunosc că am prieteni și ei iubitori de vin. Acest fapt contribuie la inițiative de testare de noi soiuri și cupaje, dar și la mici dezbateri ce țin de gust, calitate și prețuri. Primit în calitate de cadou, am fost foarte sceptic în privința acestui vin. O cramă despre care nu prea știam multe dar conform spuselor acelor prieteni, una cu mare potențial în ceea ce privește diversitatea și calitatea. Mi-am zis că e nevoie de noi încercări, mai ales că reprezenta un produs autohton, de baștină.

Pinot Grigio reprezintă un vin cu eleganță, de culoare galben-pai, pe alocuri având reflexe puternice verzui. Inițial te învăluie într-o aromă oferită de pere și nectarine, după care nuanțează accente florale, având o aciditate echilibrată și un corp definit. Producătorii oferă drept sfat, combinarea acestuia cu pește alb și preparate aferente acestuia dar și fructe de mare, având caracteristicile unui apertitiv pe măsură. La rândul meu l-aș fi combinat cu un desert, pe bază de ciocolată. Cred că e o alegere reușită, prin finețea și rafinamentul unui vin un pic dulce. Dar numai un pic. Un mix de legume la cuptor au încununat servirea lui, la primul contact simplu pentru că oferă perspectiva unui singur soi de struguri, însă complex prin mixul de gusturi pe care îl oferă pe măsură ce îl servești.

Prețul este o altă particularitate care îți atrage atenția. La o valoarea semnificativă de aproximativ 60 de lei moldovenești, poți să ai parte de o experiență deosebită. Știu, veți spune că de obicei vinurile la așa preț nici măcar nu sunt fabricate din struguri. Tind să vă contrazic. Acest vin, nu se bucură de o largă cunoaștere în rândul consumatorilor, deci nu dispune de capacitatea unui preț de achiziție mare, însă vă asigur că are potențial și vă provoc să-l încercați. Prețul nu întotdeauna determină calitatea. Datorită acestui vin dezamăgirea va fi un mit, iar savoarea va fi dulce și tandră. De asemenea tind să accentuez, că acesta poate fi achiziționat doar pe teritorul Republicii Moldova însă sunt convins că odată cu trecerea timpului, acest vin împreună cu altele din galeria cramei, vor cunoaște exportul. Nu pot să nu pomenesc temperatura de servire, aceasta fiind una între 8°C și 10°C.

Rădăcini Wines cu sloganul său ”De unde proVin” deși nu oferă o istorie bogată și vastă, este dătătoare de perspectivă. E ca un mic copil, jucăuș și dornic de a explora, însă cu o personalitate puternică și o forță convigătoare de provocări. Te îndemn și tu să-ți explorezi patrimoniul vinicol de unde provii. Ai putea să rămâi uimit și însetat din ce în ce mai mult de noi experiențe.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: