#followcudor,  Vinostoria

O nouă amprentă a Transilvaniei descoperită: Crama Jelna

Trăiesc vremuri când în mine crește ardoarea pe care o simt față de vinurile atât din Republica Moldova, cât și față de cele din România. De fiecare dată aceasta pare să atingă cotele cele mai înalte atunci când mă bucur de descoperirea unui vin nou, plin de personalitate și identitate. Așa cred de fiecare dată, până în momentul în care buzele-mi se avântă într-un dans cu gustul unei noi licori făcută din struguri și-mi dovedesc contrariul: că încă nimic nu e descoperit și descoperit e totul. Până nu demult credeam că soiul Cabernet Sauvignon e un capitol închis. Dar n-a fost să fie.

Zilele trecute, căldura mâinilor mele, într-o ambianță de muzică bună, poftă mare de nou și curaj s-a ciocnit de un nou vin, făcut de o cramă, inima căreia este ascunsă aici, în Transilvania, în satul Jelna, din județul Bistrița-Năsăud. Datorită unui om plin de personalitate și ambiție, am avut plăcerea să intru în posesia acestui vin, parte a unei ediții limitate de numai 6460 de sticle. Zic numai pentru că am fost unul dintre acei fericiți care și-au bucurat inima cu o nouă poezie îmbuteliată, din struguri copți de dorul românesc, fapt pentru care sunt recunoscător. De asemenea vă sunt recunoscător și vouă, pentru că sunteți aici, oferind timp acestor gânduri și dedicând dulceață slovei de acum.

Produs de Crama Jelna, creată din fascinația pentru vin și cultura acestuia de o familie tânără de antreprenori, are drept scop asigurarea continuității spiritului vinicol care a stat în tihnă și taină câteva secole, fiind una mică, artizanală dar cu ambiție. Cu dragoste, crama dăinuiește viță-de-vie cu o vârstă medie de 5 ani, deschizându-și larg brațele pentru cei doritori de a cunoaște istoria satului Jelna, dar și iubire declarată pentru vin și vița-de-vie, printre care soiuri precum: Pinot Noir, Fetească Albă, Sauvignon Blanc și altele. În viziunea familiei fondatoare, datoria acesteia este reînvierea valorilor precum vița de vie, pământul, vinul și întreaga cultură din Jelna.

Vinul este creat conform unui flux tehnologic de ultimă oră, pentru a maximiza potențialul maxim pe care poate să-l ofere, făcând parte din recolta anului 2017. Fiind un vin tânăr, mi-a oferit o experiență inedită de prospețime și savoare. Maturat în baricuri de stejar din Transilvania, acesta și-a păstrat gustul fin și tandru, mai ales prin intermediul corpului fin pe care-l descoperi la primul contact cu vinul, având o nuanță rubinie închisă, cu nuanțe albăstrui. Lăsându-l un pic să se bucure de oxigen, i-am descoperit acel post gust, unul savuros și gentil, deloc respingător, unul ofertant datorită buchetului de violete și vișine pârguite și concentrației impunătoare de tanini, pe care o identifici pe măsură savurării continue, îmbogățindu-l din ce în ce mai mult cu oxigen. Pe lângă acestea sunt prezente și note de o intesitate mare de rom, ciocolată ușor amăruie și vanilie franțuzească.

La rândul meu l-am asociat cu o companie plăcută de oameni dragi și o ciorbă moldovenească din carne de rață și o varietate de legume fierte la abur și dor. Ciorba a constituit felul de bază, rezervând totuși cea mai mare cantitate de vin după. L-am combinat cu două deserturi. În cazul primului, o prăjitură cu ciocolată fondente, cacao și nuci, vinul și-a oferit ușurința sorbirii iar faptul că este unul sec, fiind practic neobservabil. Ziceai că este un vin de desert. În cazul celui de-al doilea: un chec cu brânză și banane, am simțit o explozie de tanini, care i-au descoperit o nouă latură gustativă, probabil datorită acelui fapt de combinare a vinului cu brânzeturi ușor dulci, fiind un mix plăcut.

Atât eu, cât și prietenii cu care am avut plăcerea să sorbească acest vin, am cunoscut o încântare. O încântare nouă și nemaiîntâlnită pe care am simțit-o în momentul în care dopul sticlei a rupt tăcerea, iar vinul a curs suav în pahare, cu nuanța sa violacee, scăldată de lumina soarelui. De asemenea avea destulă textură care să ne provoace o amintire persistentă și rezistentă în timp, dar și o dorință arzătoare de mai mult: mai multă explorare, bucurie, plăcere și ardoare de a surprinde paltinul cu repetiție.

A spune că îmi place să trăiesc noi surpinderi înseamnă a spune puțin de tot. Nu numai că reușesc să descopăr noi lucruri, dar mai mult, reușesc să mă descopăr pe mine, în cazul dat, făcând referință la iubitorul de vin din mine. Crama Jelna e ”vinovată” în acest sens. Mi-a oferit oportunitatea să sorbesc dintr-o istorie încununată cu numărul 6460, dar cel mai important a ridicat nivelul așteptărilor, nu atât în ceea ce privește vinurile roșii, cât a încântărilor oferite de licoare strugurilor: dulci și tandre. Mă avânt într-o cursă de cunoaștere de noi vinuri, cu noi istorii, însă nu înainte de a mă hrăni cu cultura din Jelna, una plină omenie, căldură și înflăcărată după mireasma îmbătătoare a viței de vie.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: