#followcudor,  Foodmania

La tavernă, vorba-i dulce iar berea-i de dor

Sighișoara, orașul în care istoria încă e vie, m-a cucerit din prima. Vizitat dintr-o ardoare atât de mare de a decoperi un oraș care reușește prin a sa splendoare să atragă mii de turiști anual, a lăsat un dulce gust pentru a reveni în el. Acest fapt a fost realizat deja de 3 ori și de toate am reușit să întâlnesc elemente de noutate precum meșteșugari care realizează cu pasiune mici opere de artă și care te invită să asiști la procesul de creație, localuri demne de a le fi călcate pragul, biserici cu arhitecură deosebită și splendidă, dar și oameni prietenoși și buni. Mai multe despre acestă perlă de oraș poți să afli în articolul realizat cu acest scop: de a-mi împărtăși experiențele trăite acolo.

De fiecare dată, deoarece sunt un iubitor de a mânca gustos dar și la un preț rezonabil, marchez amintirile oferite de un oraș nou, prin servirea unei mese, sau în cazul în care mă opresc pe mai multe zile, chiar mai multora, într-un local care mi se pare ofertant atât ca preț, calitatea prestării serviciilor cât și ofertei. Fiind deja de 3 ori în Sighișoara, de 2 ori am poposit la un restaurant cu specific tradițional din Piața Cetății. De obicei, pentu a mă asigura că voi avea parte de o servire bună, fac o mică cercetare pe unele site-uri, bazate pe feedack-ul clienților în ceea ce privește domeniul HoReCa și nu numai.

Însă de această dată, prima dintre ele, m-am bazat pe simțul frumosului. La acest fapt, și anume la baza selecției a stat faptul că sunt îndrăgostit de tot ce înseamnă bucătăria românească. Cu unele mixuri din alte culturi precum cea ungurească sau turcească. Iubesc tot ce înseamnă platouri calde din mezeluri și murături. Probabil vă întrebați de ce? Având posibilitatea să călătoresc prin România numai până acum, îmi place să descopăr cultura unei țări inclusiv și prin potențialul gastronomic al ei. Cu siguranță pot spune că cel al României este unul imens. Este nevoie desigur de implicare și valorificare. Odată ce voi avea posibilitatea să descopăr alte țări, fiecare cu cultura ei, atunci mă voi implica activ în studiul gastronomiei acesteia. Cât sunt în România, îmi ofer plăcerea vinovată de a mă bucura de bere, pălincă și preparate specifice acetui spațiu.

Să revenim la acel simț al frumosului. Piața Cetății oferă o largă perspectivă în domeniul restaurantelor. Pobabil n-am ales localul cel mai rafinat, ci cel mai drăguț și primitor: Taverna Românească. Acesta se află în partea dreaptă, cum vii dinspre Turnul cu Ceas, în sus. O terasă amenajată cu gust, cu prosoape, în culori vii precum roșu și galben, cu motive tradiționale și recuzită precum halbe din lemn în care stau amplasate tacâmurile sau cele de ceramică în care este servită berea locală, bună rău. Analizând oferta și prețurile, am decis în favoarea luării prânzului în acel loc. Așezat la umbră, în tihnă, am fost salutat cu zâmbet și bunăvoință. Meniul era unul vast și promițător. De la ciorbe, salate, până la preparate din carne, toate își au locul la tavernă.

Fiind vreme caniculară, mi-am permis o bere rece, având marea surpindere să aflu că este locală și produsă recent. Minunată e puțin spus. Chiar și cei neiubitori de bere, vor începe să iubească. Nu numai berea dar și oamenii, mai mult. Crescând dragostea în mine în ritm exponențial, am făcut exces de pofta mea și am servit vreo 4. Cu riscul că toaleta din tren nu îmi va oferi multe, căci plănuam să ajung înapoi în Sibiu, la acel moment fiind student acolo. 😀

În ceea ce privește mâncarea, după acele câteva beri viteje, mi-am oprit atenția asupra unui gulaș, având imaginea unui gulaș drept supă. Și de această dată am fost uimit. Am servit un gulaș tradițional, vâscos ca o cremă dar tare bun. De atunci numai gulaș din acela caut. Iute, precum buzele unei mândre, acel gulaș mi-a topit inima de tot, și am înțeles că Sighișoara mi-a căzut tronc la inimă. La desert am preferat să mă delectez cu niște papanași, fierți pe aburi, căci no, e mai sănătos. Diferența dintre cei făcuți pe ulei, a fost practic, nesesizabilă.

Servirea oferită de un tânăr, la sigur elev sau student, a fost pe măsură. Discuții cu amabilitate, preparatele servite rapid și cum se cuvine, atenția oferită asupra cererilor și doleanțelor mele, toate au fost relizate cu profesionalism, inclusiv tacâmuri curate și restul lucrurilor necesare, precum șervețele și condimente. Acest fapt a contribuit ca și a doua oară să revin tot acolo, și de această dată fiind servit la fel de bine.

 Dacă sunteți prin zonă, trageți o fugă la Taverna Românească. Bucurați-vă de o bere bună, dăruitoare de dragoste dar și de un mix de preparate declicioase, ofertante ca preț. Sighișoara știe să uimească dacă îți dorești acest lucru, mai ales prin gastronomie. Aveți încredere în moldoveanul cu pălărie.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: