#followcudor,  Vinostoria

Individo Rose, un tainic dans de la Château Vartely

Sucul fermentat al strugurilor: de ce oare îl iubim atât de mult? Ce are în plus vinul față de alte băuturi alcoolice? Sunt întrebări pe care le-am decoperit lecturând o carte dedicată istoriei vinului (așa și se intitulează), scrisă de către un atropolog, Ian Tattersall și un specialist în biologie moleculară, Rob DeSalle, carte care mă ține în priză de câteva zile, din cauza conținutului valoros pe care îl reprezintă pentru un iubitor de vin.  La moment n-am descoperit răspunsul la toate, considerând că există un răspuns specific fiecărei întrebări. În această fază prematură însă, pot să afirm următorul lucru: vinul este pulbere de stele.

În continuare, vreau să ne concentrăm atenția spre o astfel de licoare, făcută din struguri, din dragostea pentru vin, de mâna omului și munca naturii. După cum cel mai probabil ați observat, până acum pe blog, am descris în majoritatea articolelor dedicate vinului, licori roșii. Nu că aș aprecia cel mai mult vinurile roșii, însă de când am fondat bogul, paradoxal sau nu, mă ciocnesc aproape tot timpul de ele.

Astăzi însă, ca element de noutate, ne îndreptăm atenția spre primul vin rose, căruia îi oferim dorința de descoperire. Fiind un cupaj, alcătuit din 55% Cabernet Sauvignon și 45% Merlot, acest vin oferă o perspectivă de explorare, de lungă durată. Aceste două soiuri de struguri se avântă într-un tainic dans, sub fundalul unei viori, jonglând cu rolul, de cel care conduce pașii. Individo aparție de vinăria Château Vartely, din orașul Orhei, în Republica Moldova. Vinăria, după cum mărturisește, are două roluri, ambele de importanță națională: cel de vinărie, dar și cel de complex turistic vinicol. Scopul acesteia, este să devină o perlă în industria vinificației și cartea de vizită a Moldovei, prin muncă, dăruire și încredere. Château Vartely este un brand care a fost elaborat și lansat în anul 2004, având sloganul ”Vin cu dragoste pentru tine”, dragoste care se face simțită de la prima sorbitură.

Individo, reprezintă o gamă din întreaga colecție de vinuri a vinăriei. Cunoștința cu acest vin, a luat la început de octombrie al anului 2017, având un background consolidat deja, în ceea ce privește vinurile din galeria vinăriei din Orhei. Din Chișinău, Sibiu și după aia în Brașov, acest vin s-a bucurat de unele peisaje din România, dar și de bucuria de a fi dechis aici.

În luna noiembrie, al aceluiași an, marcam 21 de ani. După o cină minunată, acompaniată de un vin roșu, la ”La Ceaun”, un restaurant din Brașov, pe care îl poți descoperi aici, aproape de miezul nopții, după o plimbare prin străzile și luminile brașovene, cu miros de vin fiert și cozonaci, de unde răsunau colinde, m-am retras în camera de hotel. După ce m-am îmbujorat datorită vinului roșu, am preferat să închei seara într-un mod frumos, cu acest rose jucăuș, produs în anul 2015.

Individo Rose, este un vin elegant și răcoritor. Acea răcoare poate fi descoperită încă de la primele picături ale licorii care se prelinge în pahar. De asemenea, oferă un echilibru. Acest echilibru, se datorează mixului reușit, deloc agresiv, ci tainic, între prospețimea oferită de Cabernet Sauvignon și suplețea dăruită de Merlot. Ulterior, se dezvoltă un post gust de zmeură, dar și mici note de fructe de pădure. Deși este un vin sec, este un sec suav. Se impune într-un mod plăcut, dominant, dar plin de încredere. Corpul acestuia este ușor definit, având o nuanță de roze pal, plăcută ochiului și îmbietor la nivel olfactiv, mai ales datorită accentelor de zmeură, instigătoare la iubire și la mai multă descoperire. De asemenea se fac simțite ușoare și fragile note de cireșe, căpșuni și citrice, toate oferindu-i o aciditate ușor de stăpânit.

E un vin numai perfect în a fi sorbit cu prietenii, la o terasă sau tavernă, pe timp arid, de vară. Eu însă l-am descoperit în camera caldă a hotelului, cu niște jazz pe fundal. În calitate de asocieri gastonomice, producătorul ne îndeamnă la paste, fructe de mare și cașcavaluri fine. Servind un platou de branzeturi și cașcavaluri la restaurant, am optat pentru câteva bucățele to go, pentru o ulterioară plăcere. În cazul acelor brânzeturi, vinul s-a comportat prielnic în a fi descoperit, oferind un post gust îmbietor și răcoritor. Mixul între brânzeturile ușor dulci și zmeura din componența vinului, s-au avântat într-o cursă a gusturilor în care nu exista câștigător și pierzător, căci se completau.

Astfel, 21 de ani au fost împliniți într-o manieră plină de descoperire. Descoperirea unei noi vârste, a unui oraș frumos și a unui rose demn de a-i oferi dulceața timpului. Am reușit să marchez clipe pline de chimie, între a mea persoană și o licoare plină de invidualitate. Am furat din acea individualitate, m-am bucurat de ea și am oferit personalitate unui vin care se scaldă necontenit în ea.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: