Kindle Paperwhite 2019
Delicii de online

Fă un upgrade lecturii

De ce citim?

Fiecare are un răspuns mai mult sau mai puțin formulat care îi servește drept motiv să se adâncească într-o lume a cărților plină de personaje, acțiune, dramă, suspans, iubiri și oceanelor de întrebări. Cineva dintre noi își dorește să își îmbogățească vocabularul, altcineva să evadeze din realitate, cineva să intre în pielea personajelor.

Am spus-o și am să o mai repet: nu există cărți bune și proaste, ci cărți potrivite mai mult sau mai puțin pentru fiecare dintre noi. Mi-am propus să mă (re)îndrăgostesc mai mult de lectură. Te invit și pe tine să faci acest lucru. Dacă aștepți un semn, nu vreau să-ți zic că acesta este. Însă articolul pe care l-am scris pe această temă cred că te va ajuta.

Când anumite domenii de activitate se întâlnesc cu tehnologia, noi oamenii suntem în câștig într-un mod cert. Car sharingul, programarea online la medic, joburile la cre putem aplica în mediul www, lansarea de la distanță a unor noi proiecte comunitare, postarea unui clip nou dintr-un colț al lumii, call-urile video cu părinții tăi din cosmos sunt doar unele exemple.

La răscrucea unor 2 drumuri, cel al tehnologiei și cel al lecturii se întâmplă lucruri deosebite. Avem acces la sute și mii de cărți online, putem și noi scrie la rândul nostru, putem să ne provocăm prietenii prin anumite aplicații să citească un număr anumit de cărți sau putem să facem un upgrade lecturii într-un mod plăcut.

Zic într-un mod plăcut pentru că poate fi și ușor, și rapid, și din orice colțișor al lumii. Cum vă întrebați? Cu o ”carte” în care să găsim zeci și mii de cărți.

Cu Kindle m-am ciocnic acum câțiva ani buni. 2 prieteni purtau cu ei 2 chestii negre, asemănătoare extrem de mult cu tablete, însă atipice. Nu aveau cameră foto, aveau doar nonculorile alb și negru și mai mereu afișau texte scrise. Mi-au stârnit o curiozitate de mama focului și i-am întrebat ce sunt alea. Atunci (prin 2015) am făcut cunoștință cu Kindle.

Dacă v-am indus într-o nebuloasă, zic să facem treaba clară. Acea ”carte” în care putem găsi zeci și mii de cărți este Kindle. Kindle este o serie de e-readere proiectate și comercializate de Amazon. Cu ajutorul lui putem să cumpărăm, descărcăm, citi cărți în forma electronic. Și totul nu se oprește doar la cărți. Aici putem adăuga ziare, reviste disponibile în magazinul Kindle și site-uri. (Mi-am accesat cu ușurință blogul de pe el)

În comparație cu ecranele LCD care sunt folosite la majoritatea telefoanelor mobile, Kindle are un ecran monocrom și folosește o tehnologie numită E Ink sau mai bine spus cerneală electronică care reduc oboseala ochilor prin textul clar și strălucirea redusă. Cu ajutorul conectivității Wi-Fi pot fi descărcate o mulțime de cărți disponibile și poate fi accesat contul propriu de Goodreads.

Drept urmare nu avem limită de a nu ne îndrăgosti de lectură. Bateria ține până la 28 ore de citit intens. Ca să fiu clar, vorbesc de versiunea din acest an(2019) care se încarcă și destul de repede, cam într-o oră. Eu însă îl folosesc deja de peste o lună și ceva și încă nu am ajuns la 10%. Mă ajută faptul că îl setez în regim Airplane. Recunosc că nu îl folosesc zilnic deși mi-aș dori enorm. (Știu, cine se scuză,…)

Cu o greutate de câteva sute de grame și o memorie care să-ți permită să păstrezi sute de cărți, putem citi oriunde: în tren, în pat, în racheta care ne duce în cosmos, în lanul cu porumb, în munți și chiar în mare. Sigur dacă e waterproof.

Consider că un asfel de device este o investiție foarte bună. Nu neg că are un preț considerabil (peste 100 EUR) însă la un simplu calcul matematic: suma tuturor cărților fizice cumpărate, comparativ față de cele electronice, care pot fi achiziționate la reduceri sau găsite gratis este mult mai mare. Și mie îmi surâde ideea unei biblioteci proprii cu multe cărți, fiecare cu mirosul ei de hârtie și cerneală, textură și formă, însă sunt adept al practicismului. În această luptă eu mi-am ales câștigătorul.

Pot exista zeci de discuții a lecturii clasice comparativ cu cea de pe dispozitive smart. Important în toată dezbaterea asta e continuitatea lecturii: din cărți vechi, proaspăt tipărite, moștenite, propriu scrise, oferite în calitate de dar, etc. Să citim și să descoperim proprii universuri. Să fim creatori de proprii galaxii și să îi îndemnăm și pe alții la dulce plăcere numită lectură.

Totdeauna și mereu.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: