Rara Neagra- Gitana Winery
Vinostoria

Evadând de cupaje cu o Rară Neagră

Iubesc întâlnirile care trezesc furtuni în mine. Acele întâlniri în urma cărora trag linie și realizez că a fost un timp util, din care am învățat, am tras concluzii, am generat căutări. Căutări care te pot ține câteva minute, zile sau poate chiar săptămâni. Unor furtuni le fac față, altora mă supun.

Furtuna care a declarat întâlnirea în urma căreia m-am îndrăgostit de vin a fost una care a crescut odată cu mine. Îmi explic asta prin faptul că vin dintr-o țară vinicolă. Îmi place să zic că prin venele mele nu curge doar sânge, dar și vin. Și prefer să cred că unul foarte bun, care cu anii testează apa excelenței și se familiarizează.

Un vin care a contribuit recent la creșterea iubirii pentru licoarea lui Bacchus(zeul roman al vinului) este un soi care reușește de fiecare dată să trezescă noi stări în mine. Am încercat mai multe vinuri de la diverse crame, însă cel de la Gitana Winery a reușit să-mi topească inima mai mult.

Gitana reprezină un proiect de creare a unui brand simbolic  în 2009 care să reprezinte cu succes și demnitate Vinăria Țiganca, creată în 1953. În 2011 i-au naștere primele vinuri sub marca Gitana, printre care și Lupii, unul dintre cele mai bune vinuri sorbite de mine. Despre el, vă invit să citiți aici.

Întâlnirea cu Rara Neagra s-a produs într-un moment în care îmi doream să evadez de cupaje, în special cele roșii și să îmbrățișez un vin dintr-un singur soi de struguri. Momentul a făcut ca privirea să mi să se oprească asupra acestui vin, cu o etichetă de un albastru intens, dar neagresivă (recunosc nu sunt un expert în culori).

După un drum îndelungat, de peste 13 ore, când am revenit de pe meleagurile dragi, l-am lăsat să fie ușor învălit de căldura aerului clujean. Peste ceva zile, într-o seară în care am venit istovit, dar dornic de o continuitate a acestei,  l-am țintit cu privirea. Un vin servit sub muzică lentă și aer rece de toamnă.

Rara Neagra de la Gitana Winery, se prezintă drept un vin bogat în o aromă cu o nunță de fructe roții de pădure și căpșuni, ceea ce îl face să fie tandru. Notele de citrice sunt cele din urmă care se lasă descoperite și dezgolite. Își lasă încet hainele pline de mister și oferă dragoste. Acea aromă e una îndelungată nu doar ca timp, dar și ca plăcere. La o continuitate a testării olfactive aroma de căpșuni devine din ce în ce mai persistentă, iar într-un final se stinge.

Și procesul ia naștere cu fiecare pahar.

Gustativ, vinul oferă o experiență a unui gust intens și complex, de fructe uscate bine evidentiate, datorită notelor lactice în urma fermentației malolactice în lemn. Cu alte cuvinte este vorba de un proces in cadrul caruia un streptococ, bacteria malolactica, proceseaza acidul malic (cel care da un gust acru, verde) si il transforma in acid lactic (care are un gust mai onctuos, catifelat).

Primele picături par mai aspre și mai respingătoare, însă în urma dansului cu aerul, vinul devine mai atrăgător, mai domol, mai primitor. Vinul se bucură de o nuanță roșie, una rubinie cu nuanțe purpurii. În calitate de recomandări, producătorul ne recomandă bucate calde din carne precum preparatele din porc(biftecul), vită(șnițel sau la cuptor), dar și cele preparate la grătar.

Am combinat vinul cu citrice și cașcaval. Primele nu sunt cea mai bună recomandare pentru că acidul din fructe schimbă foarte mult din gustul vinului. Am remediat situația cu câteva înghițituri de apă. Am făcut asta și din respectul pentru vin. Pentru munca care a fost depusă, efortul, distanța pe care am parcurso ambii ca să ne bucurăm unul de celălalt și dorința de a cădea îndrăgostit. Cașcavalul însă m-a ajutat să-i simt gustul intens, puternic și profund, timp de momente lungi și plăcute.

Certitudinea este că Rara Neagra de la Gitana Winery m-a lasăt plăcut impresionat. De un gust complex, o aromă jucăușă și de al lui poveste. Un vin cu care poți frânge inimi, stăpâni doruri și crea idei. În această ordine sau nu, cert e să ne dorim.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: