Podcast
Delicii de online

Da sau ba podcast?

Dă mai tare! Simte-te liber! Lasă muzică să îți gâdile simțurile și să le scalde cu emoții. Indiferent dacă ești acum în drum spre facultate, îți faci treaba la muncă, bei o cafea și analizezi toată nebunia care se întâmplă peste geam sau te bucuri de un apus, în foarte multe din aceste cazuri și numai, ne însoțește zilnic muzica. Cel puțin sunetul. 

Fie că vorbim aici de radio, un video pe youtube, un playlist pe Spotify sau un audiobook, sunetul este prezent în viețile noastre. Zilnic, îmi place să fac exces de Spotify în căști. Și când zic zilnic, nu exagerez. Nu îmi imaginez o zi fără muzică. Uite, chiar și acum când relatez cu tine aceste gânduri o fac sub o piesă mai lentă.

Unde vreau eu să duc toată discuția asta despre muzică și sunet, este de fapt, podcastul. Cunoscut anterior ca “audioblogging”, acesta își trage rădăcinile din 1980, începând să ”prindă ” la sfârșitul anului 2004. Astăzi, numai în limba engleză există peste 115.000 de podcast-uri, deci putem să ne imaginăm câte există și în celelalte limbi.

Acest fapt este unul instigator la posibilitatea de a alege din mai multe, de a urmări oameni și gândurilor lor transmise în acest format pe nișa care te interesează, iar cei care fac acest lucru să se dezvolte continuu. Aici, trebuie să menționez faptul că fac referire la podcasturile în care se realizează un dialog între realizatorul acestuia și un invitat. Nu tind să fac o incluziune în jurnalismul profesionist, precum ar fi investigațiile, cercetările sau analize complexe pe anumite subiecte. Acestea necesită o informare mai detaliată.

Pentru mine un realizator de podcast este în primul rând un om care primește plăcere de la ceea ce face. Privesc podcastul( mă refer la cele pe care le-am scultat până acum) ca o discuție liberă, în care își dorește să atingă anumite probleme, să lase loc de interpretare pentru unele gânduri, să încerce să identifice o serie de soluții și să fie relevant,  dar în același timp să urmărească un fir logic.

Apreciez podcasturile pentru ușurința de a fi consumate. Dacă formatul video îți cere și atenția vizuală, atunci pe fundalul unui podcast poți să faci o serie de activități. Eu unul pot citi, realiza un proiect, scrie un articol pe fundalul unui podcast. Nu mă deranjează. Sigur că nu trebuie să exagerez cu subiectivitatea aici. Unii, însă preferă să gătească, să alerge de dimineață cu doi oameni discutând în căști(uneori o fac și eu), să facă curat sau pur și simplu să bea un pahar de vin cu soarele care trebuie să plece imediat după deal.

Deseori am observat că vocea omului poate să-l dea de gol. Aici, fac referință la  acel nu contează ce spui, ci cum o spui. Deseori se afirmă idei importante, însă dacă în voce nu se simte acel interes, atunci mesajul este pierdut. Nu refuz un podcast doar din cauza că nu mă regăsesc în activitatea acelei persoane. Până acum am avut ocazia să îmi bucur auzul și rațiunea cu mesaje de la artiști, bloggeri, actori, sportivi, oameni de TV sau marketing, fotografi, etc. Consider că de la fiecare se poate de ”furat” ceva. Atât timp cât îți dorești.

În încercarea de a defini podcastul într-o manieră personalizată, pot spune că îl văd drept un mix între radio și carte. Dacă în cazul primului te bucuri de vocea de la microfon, în cazul cărții pot să te duci la o anumită pagină. Știu că te gândești la audio book. Însă nu, nu la asta mă refer. Omul care înregistrează acea carte este plătit, îi face plăcere într-o anumită măsură sau practică o formă a voluntariatului. Vocea din podcast însă, știi că a trăit acea poveste pe care o relatează. Și aici firul realității, își face efectul.

Cu siguranță, aici trebuie să introducem puțină claritate: mă refer la podcasturile în care deținătorul acestuia are și un invitat. Dintr-o anumită sferă de activitate, cu o experiență în spate, cu niște viziuni create pe parcursul vieții fie ele personale sau profesionale. Sunt și podcasturi în care omul care îl realizează, pune acentul pe un monolog, ceea ce își are farmecul său.

Deseori, farmecul vocii are un impact foarte mare. Când te bucuri de o voce plăcută, care rostește cuvinte dintr-un vocabular bine format, îți oferă idei pentru tălmăcit, nu ai cum să refuzi această invitație. Te prinde omul cu vibe-ul lui.

Am să mint dacă am să spun că nu stau cu carnețelul și pixul și deseori, îmi notez câte ceva. Uneori se întâmplă să revin la acel podcast și să înțeleg cu totul diferit lucrurile decât am făcut-o prima oară. Datorită podcastului am început unele lucruri să le fac, iar la altele am renunțat. E îmbucurător faptul că există podcasturi diverse, unul mai interesant ca altul în România. Parcă altfel sună dorul sub egida slovei românești.

Intenționez în timpul în care vine să descopăr noi oamnei care fac podcasturi. Vreau să îi lasă să-mi ”roadă” urechile cu idei bune și argumentate, și cine știe poate într-o zi și focul va prinde voce?

Tu ce zici, da sau ba podcast?

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: