Făt Frumos pe Instagram

Câte ceva din insula numită Instagram

Prezentul și tehnologiile la care avem acces, ne-au permis să învingem un dușman și să ne facem un prieten. Când zic dușman mă refer la distanță. Putem efectua cu rapiditate un transfer bancar, vizita un muzeu, privi o piesă de teatru și multe altele. Transmitem emoția noastră prin câteva click-uri și ne bucurăm de emoțiile altora. Toate acestea, dar și multe altele datorită prietenului pe nume conectivitate.

Mai multe despre conectivitate

🌐 Suntem conectați prin canale de Youtube, pagini de Facebook, conturi de Instagram, bloguri și lista poate continua. Unii dintre noi suntem doritori de a forma comunități cu care să împărtășim fericirea, să facem schimb de resurse, să ne unim forțele pentru clauze comune. Unii o fac din plăcere, alții din considerente de business. Cert e, că e nevoie de multă muncă, răbdare și timp.

🔪 Acestea trei ingrediente, bine trase la tigaie, condimentate cu multă dăruire și încredere, pot să ”miște munții din loc”. Sigur că, precum există diverse tipuri de tigăi, același lucru e și în cazul platformelor. Eu nutresc o afinitate aparte pentru Instagram. Platforma în sine, prin intermediul oamenilor pe care îi urmăresc, reușește să-mi stârnească creativitatea și mă determină să progresez.

✍️ Am auzit voci care zic că Instagram este cea mai depresivă platformă din mai multe cauze. Că deseori ceea ce vedem, respectiv consumăm deseori este arătat așa cum nu este el de fapt. Că deseori majoritatea oamenilor sunt într-un fel în mediul online și cu totul altfel.  Plecând de la aceste idei, am zis să împărtășesc cu voi unele concluzii din umila mea experiență în ceea ce privește această platformă.

7 concluzii despre Instagram

  1. Este important să știm ce ne dorim de la această platformă. Unii decid să-și piardă timpul, ore întregi dând scroll, fără vreun scop. Alții nutresc frustrări despre o persoană sau alta. Fie că e vorba de un telefon nou, o vacanță în Paris sau un colier foarte scump. O bună parte din oameni ajung să fie invidioși pe alții doar că cei au, iar ei nu. Unii “fug” după mulți urmăritori, crezând că astfel își vor crește respectul pentru sine sau o serie de valori. Timpul însă arată că situația e cu totul diferită.
  2. Instagramul este despre viață și nu invers. Trebuie să plecăm de la premisa că Instagramul este o rețea socială și nu viața propriu zisă. E greșit să ne achiziționăm unele lucruri doar pentru a ne lăuda în fața altora, a ne comanda un preparat scump, dar să nu fie pe gustul nostru, să trăim o perioadă grea, iar în online să fim mereu zen. Viața e atunci când te deconectezi și înfrunți problemele cu pieptul înainte. Când te bucuri de o veste bună sau când decizi că vineri e o mică sâmbătă. Viața e aici și acum.
  3. Fiecare arată doar ceea ce își dorește. E binevenit să ne facem o părere despre o persoană doar în funcție de ceea ce postează. Însă nu trebuie să fie bazată doar pe aceasta. Fiecare decide să arate unei comunități doar ceea ce își dorește. Acest fapt oferă doar o parte din personalitatea acelei persoane. E ușor în construi o viață roz prin intermediul filtrelor, oferindu-ne convingerea că așa este. Însă, e astfel cu adevărat?
  4. Nu este rușinos să te inspiri și să indici sursa. Ba chiar este binevenit. A copia și după a afirma că ideea își aparține, nu e un lucru demn. Fiecare dintre noi se inspiră mai mult sau mai puțin. E un lucru firesc. Asumarea responsabilității este însă altceva și mulți decid să o neglijeze. Când ne aflăm în postura celui care a furat fără să recunoască poate e plăcut. Însă cum ne-am simți dacă am fi pe partea cealaltă a baricadei?
  5. Uită de ”ce o să zică lumea”. Fii tu însuți. Postează ceea ce îți place și ceea ce îți oferă încredere. Creează conținut care să te facă să progresezi, să cunoști oameni frumoși, dar mai ales care o să te facă să te simți ca ”peștele în apă”. Nu trebuie să-ți fie frică de părerea altora.
  6. Fii deschis la critică. Dacă e una constructivă, atunci întinde ambele brațe. E frumos să îți dorești să crești frumos, iar ulterior să vezi cu ochiul neînarmat acea creștere e și mai frumos. Cere păreri și acceptă-le pe cele care vin în contradictoriu cu ale tale. O polemică naște deseori idei foarte bune!
  7. Nimic nu se întâmplă peste noapte. Pentru ca un lucru, un procedeu sau o idee să rezide în timp, e nevoie de muncă și răbdare. Și iarăși răbdare. Construirea unei comunități pe baza unor valori frumoase și comune, educative și utile cere timp. E un proces complex cu provocări. Nimic nu se întâmplă peste noapte. Iar dacă se întâmplă pleacă la fel de repede.

📝 Și lista poate continua.

🛣️ Cert e că nu trebuie să uităm scopul de la care pleacă drumul nostru pe Instagram. Odată bine definit, încet, dar sigur, se conturează direcția noastră și dorința de a crea. Căci până la urmă fiecare dintre noi este un creator de conținut – pe Instagram, în viață, în dragoste.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: