Delicii de online

Atelierul Digital de la Google, un ajutor practic și util

 

Lumea online-ului e vastă și plină cu de toate. Preferăm să navigăm ore întregi pe Facebook, Instagram, Youtube și alte platforme informative și de socializare. Ne simțim conectați, în centrul atenției și împărtășim ceea ce ne place, ceea ce considerăm relevant și distractiv, dar și util pentru cei care ne urmăresc și au interese asemănătoare.

La rândul meu, prefer să împărtășesc lucruri interesante din online, fapt care a stat la baza creării secțiunii ”Delicii de Online”. Fie că vorbim de un festival, o aplicație, un blog, un canal de Youtube sau un device care oferă relevanță, perspectivă și experiențe plăcute, identificate în online, care îmi fac cu ochiul, toate acestea dar și altele își vor găsi locul, aici, în această categorie, ca și voi să aflați, să exlorați, și să vă bucurați de ele. Un deliciu de online, recent descoperit și ”savurat” îl reprezintă Atelierul Digital, de la Google. 

O platformă online pentru creșterea competențelor digitale, în special a tinerilor în domeniul marketingului digital, dar și dezvoltarea unei afacerii cu ajutorul internetului, sunt doar unele din caracteristicile atelierului. Acesta este constituit din o serie de cursuri gratuite, fiecare dintre acestea aparținând unei tematici specifice, precum: cum să-ți construiești o prezență online, campanii de marketing în social media, utilizarea mediului mobil pentru a atrage clienți noi, etc.

Întregul format este format din 23 de teme, cuprinzând 89 de lecții. Știu, la prima impresie pare mult, însă lecțiile sunt realizate într-o formă interactivă, cu termeni simpli și cu mentori drăguți, zâmbitori și entuziaști de felul lor. Programul – Atelierul Digital este o parte integrantă a proiectului ”Digital Skills”, menit să crească nivelul cunoștințelor digitale atât în ceea ce privește companiile, cât și a persoanelor fizice din Europa, prin pregătirea unui număr cât mai mare de studenți și antreprenori în același timp.

Atelierul susține ideea adoptării unor abilități noi pentru lumea digitală, prin sesiuni personalizate și flexibile de instruire, pentu a te determina să ai încredere în forțele proprii și să-ți dorești să progresezi. Este o minunată incluziune în ceea ce se cheamă mediul digital, cum funcționează site-urile,  dar mai ales cum să creezi o strategie online eficientă. Și eu pentru prima oară am decis că va fi greu și plictisor, vor fi enunțați termeni tehnici și specifici, greu de înțeles.

Am fost plăcut surprins, de ușurința accesării materialelor sub fomat video, fie de pe laptop, tabetă sau smartphone, atitudinea pozitivă și plăcută, a mentorilor prezenți în video. Existau zile în care priveam acele materiale video chiar și în momentul servirii meselor sau puneam pe pauză alte activități numai ca să rezolv testele propuse.

La sfârșitul fiecărui video, ai un mic exercițiu pe care trebie să-l rezolvi. După parcurgerea tuturor lecțiilor, la sfârșitul fiecărui capitol ai un test din câteva întrebări sub format grilă. Odată rezolvat, poți parcurge următoarele capitole. Din momentul în care ai reușit să parcurgi toate cele 23 de capitole, ți se oferă posibilitatea susținerii testului final: un test din 40 de întrebări, la fel în format grilă. Dacă ai răspuns corect, la minimum 32, ceea ce reprezintă 80% din valoarea întreagă a testului, ai promovat și ești acreditat cu un certificat de excelență Google.

În cazul în care n-ai reușit să atingi procentajul necesar, ți se oferă ocazia ca după 10 ore să susții din nou examenul, timp în care poți să analizezi unde ai greșit și să revezi lecțiile care te vor ajuta să îți revizuiești variantele de răspuns. Stai liniștit, nici eu nu l-am luat din prima, abia din a treia.

Certificatul obținut, este recunoscut atât de Comisia Europeană, cât și de câteva mari companii de media, fiind un punct foarte bun de plecare pentru o următoare angajare sau incluziune în domeniul marketingului, vânzărilor, PR-ului sau a altor domenii conexe. De asemenea, dacă ai o afacere sau vrei să inițiezi una, și ulterior vrei să-ți contruieștio prezență online, acest curs e binevenit.

Începând cu unele noțiuni din marketingul digital, continuând cu cunoașterea unor instrumente de promovare și analiză, precum Google Analitics și într-un final, crearea unei strategii proprii de acțiune și dezvoltare a afacerii tale, toate vor fi luate la cunoștință dacă acorzi timp, străduință și interes. Pentru mine, creator de conținut pe acest blog, Atelierul Digital a fost o bună descoperire, iar lecțiile oferite, balsam pe suflet.

Prin urmare, dacă ești pasionat de online și de avantajele oferite de acest spațiu, plin de posibilități, oportunități și legături conexe cu oameni frumoși, oameni care creează și împărtășesc, Atelierul Digital este un element cheie în progresul tău din domeniul comerțului, antreprenoriatului, dar și a brandului pe care ulterior poate vei dori să-l creezi.

Fii în pas cu inovația. Învață și creeză! Iar Google n-are decât să-ți ofere instumente cu ajutorul cărora să fii din ce în ce mai aprope de visul tău.

2 Comments

 • Paul Alexandru Negoita

  Salut! Eu vreau să-mi deschid un PFA, este vorba despre YouTube și marketing online, plasare de produse…. S. A. Pentru PFA în România, ai nevoie de calificare, sau pregătire profesionala în domeniul respectiv, am cam tot ce am nevoie dar nu știu dacă aceasta certificare google poate fi luata în considerare.

  • Ionuț Doru

   Salut Paul. Îți mulțumesc pentru comentariu. În contextul în care nu sunt posesor de PFA pentru un astfel de domeniu cum ar fi marketingul, n-aș putea să-ți ofer un răspuns exact. Cea mai bună variantă în acest caz este să te adresezi la Registrul Comerțului din orașul tău pentru a obține informații exacte referitor la recunoașterea certificatului respectiv.
   Sper să ți-am fost cât de puțin de folos.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: