Episoade

Aparatul dentar: spre un zâmbet minunat. Partea 3

Mărturisesc, am trăit o dulce surprindere în momentul în care primul articol despre aparatul dentar, disponibil aici, s-a bucurat de un feedback atât de pozitiv. Acest fapt m-a determinat să scriu încă o parte, pentru că simțeam că mai sunt lucruri care tind în a fi povestite. În acest moment, simt acea neîmplinire continuă. Știu că mai sunt câteva perspective, ultime, necesitatea abordării cărora persistă.

Ziceam în cea de-a doua parte a trilogiei dedicate în întregime experienței mele de purtător de aparat dentar, pe care o poți cunoaște la acest link, că nu m-aș fi gândit că peste ani mă voi bucura de activări lunare a aparatului propriu zis. Revederea cu orașul în care am petrecut 3 ani frumoși de studenție, Sibiu, este de fiecare dată lansatoare de provocări și mici descoperiri. Astfel sunt purtător nu doar de aparat dentar, dar și de bucurii.

În cele ce urmează, voi încerca să dau experienței mele, forma unor mici recomandări, pentru ca tu, fie că ești purtător sau intenționezi să fii, să înțelegi că unele emoții și simțuri sunt firești. Vreau să te încurajez să ai mai multă încredere, să ai răbdare și să manifești grijă. Deși par reguli generale, realizarea lor contribuie la rezultatul dorit.

Pentru început am să te rog să nu mai stai pe dubii. E normal să le ai, însă dacă stai prea mult să le analizezi, acest fapt poate presupune o serie de implicări nedorite. Consultă un medic specialist care îți va spune la sigur care e situația ta ”dentară” și îți va oferi o serie de recomandări. Ce este de asemenea important, nu te opri doar la o sigură părere. Eu am avut nevoie de 3 ani pentru a găsi medicul potrivit mie, profesionist, cu mult bun simț și plin de dragoste pentru a sa muncă.

De asemenea, muncește pentru visul tău. Un zâmbet frumos nu se construiește într-o zi sau într-un an. Recunosc că aparatul dentar nu este unul deloc ieftin, însă știi cum se zice: rezultatele de lungă durată cer investiții. Sunt bănuți mulți, însă orice investiție în persoana ta este un plus enorm, mai ales când aceasta e de ordin fizic. Te simți scăldat de priviri și complimente. Îți crește încrederea în propria persoană, iar dorința de a te dezvolta și învăța lucruri noi este debordantă.

Știu, primele ore, după care primele zile sunt cele mai dureroase. Ai vrea cu mâinile tale să îți scoți aparatul. Într-un timp scurt, iaurturile și terciurile moi devin cei mai buni prieteni. Ai răbdare, căci e o reacție normală. Fiind constrânși, diinții tăi reacționează, creându-se durere. O să treacă, treptat te vei obișnui cu durerea, iar ulterior vei putea reveni la alimente pe care le iubești atât de tare. Dacă durerea este totuși insuportabilă, la recomandarea medicului poți recurge la unele antinflamatoare. De fapt, știi cu adevărat ce e dureros? Să auzi suntetul emis de acțiunea de a mușca dintr-un măr. Trosnitul ăla e o ca o melodie, compozitorul căreia tu vrei să fii, nu alții.

Exclude guma de mestecat, alunele, bomboanele, ciocolata cu caramel și tot altceva ce poate fi lipicos. Toate astea într-un moment dat devin cei mai răi dușmani ai aparatului. În cazul alimentelor tari, taiele bucățele mai mici și bucură-te de ele. Mare grijă cu rănile pe care ți le provoacă aparatul pe partea interioară a buzelor sau obrajilor. Evită mâncarea puternic condimentată. Bea mai multă apă și folosește ceară specială pentru zonele problematice sau apă cu sare pentru a dezinfecta leziunile.

Dezvoltă o relație mai strânsă cu periuța de dinți. Dacă până acum obișnuiai să ai doar un periaj zilnic, de acum încolo va trebui să recurgi mai des la spălatul pe dinți. Resturile alimentare neîndepărtate pot crea tartru sau carii, tratarea cărora nu se prea iubește cu aparatul dentar. Folosește ața dentară, însă cu mare grijă. De asemenea, clătește bine cavitatea bucală după fiecare masă. Nici nu știi cum îți rămâne o frunză de spanac, iar prietenii tăi râd copios fără a înțelege de ce.

Poate cel mai important sfat de până acum este să zâmbești. Cât mai mult, cu fiecare ocazie. Învață să zâmbești și să-ți iubești zâmbetul. Va trebui ca tu în primul rând să te acomodezi cu privirile care vor urma, în urma atât a procesului de vorbire cât și cel de a zâmbi, pentru că braketul atrage atenția. Treptat va deveni o obișnuință și chiar vei începe să îndrăgești zâmbetul tău. Acesta va deveni mai frumos, oferitor de încedere, împlinire și realizarea faptului că nimic nu este imposibil. E suficient să îți dorești ceva, să muncești pentru acel vis și să ai răbdare. Rezultatele nu vor ezita să apară și să fie culese de către tine, asemenea persicilor dulci și mustoși la final de mai.

Ai mare grijă de tine și de zâmbetul tău. Zâmbește! Trăiește emoția, distruge bariere, depășește limite, lasă-te iubit, muncește și creează. Zâmbește! Oferă cerului splendoare și puritatea simțurilor, zâmbind cu capul sus când te scaldă ploaia, când cade o stea sau când vântul se joacă cu părul tău. Zâmbește! Lasă zâmbetul tău să nască un ocean de zâmbete care să bucure ochi înlăcrimați de fericire, suflete și inimi. Zâmbește!

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: