Evenimente

Creative Mornings Cluj sau cum să te descoperi pe tine la o cafea într-o mare de zâmbete

De nenumărate ori am afirmat faptul că orașul în care îmi continui la moment studiile de master, apusurile căruia le admir, străduțele pe care inițiez o serie de plimbări cu telefonul în mână, pentru a capta unele momente și anume Cluj, este unul al posibilităților. Deși sunt de aproape 4 luni doar, am reușit să mă bucur de unele oportunități, mai ales în ceea ce privește evenimente și oameni. Am cunoscut oameni creativi, mici artiști care tind în a oferi un schelet visurilor lor, muncesc pentru ele și au o încredere teribilă în ceea ce fac, dar mai ales în cine sunt. Aceștia instigă la inspirație și o dorință arzătoare de a-ți umple timpul cu de toate: lectură, realizarea de fotografii, implicare în proiecte. În ce privește evenimentele, am mers pe unele cu o tematică apropiată mie și nu numai, care mi-au permis să ies din zona din confort și să cunosc personalități. Un astfel de eveniment este Creative Mornings Cluj, sau cum îmi place mie să zic, evenimentul datorită căruia te descoperi pe tine, într-o mare de zâmbete, la o cafea și un biscuit. Acesta reprezintă un eveniment, identificat prin prisma online-ului și după 2 ediții la care am participat, uite-l aici, în calitate de un nou deliciu de online.

Creative Mornings a început în 2008, din dorința unui evenimet permanent și accesibil pentru comunitatea creatoare din New York de către Tina Roth Eisenberg. Conceptul, unul simplu și drăguț, reprezenta luarea micului dejun, într-o zi de vineri dimineața, odată pe lună, însoțit de o scurtă vorbă, eveniment deschis pentru oricine și gratuit, oricine care își dorea să stabilească contactul cu oameni creativi din diverse zone de interes și activitate. Treptat, acesta s-a dezvoltat, adunând astăzi participanți în orașe din întreaga lume, care se bucură de oameni sociabili și deschiși, de o cafea bună și un restart matinal cu multă voie bună. Datorită acestuia, fiecare poate fi parte la un proces integru de autoeducare și autoevaluare a propriei persoane, indentificându-se într-o comunitate unde poți găsi motivație, ajutor, idei, colaborări și realizare. Fie că vorbim despre tineri sau adolescenți, fiecare poate să își exprime părerea în cadrul acestui eveniment, fiecare având o nouă tematică, adoptată și dezbătută la nivel global, în fiecare oraș, parte a acestei familii numite ”Creative Mornings”. Clujul este cel de-al treilea oraș din România care a intrat în familia Creative Mornings, după București și Timișoara. Recent și orașul Iași s-a alăturat la acest concept de-a dreptul fain.

Ideea de a merge într-un loc în care cunoști oameni cu o experiență vastă în anumite domenii mă tenta enorm, dar mai ales fiind și gratuit, m-a determinat să aleg în favoarea participării și îmi doream să fur de la oamenii de acolo. În acest sens, sunt un ”furăcios” veritabil. Voiam să fur anumite idei din speech-ul lor, să observ anumite asemănări în idei, dar mai ales îmi doream să cunosc noul: noi domenii, noi cunoștințe, noi caractere, noi emoții. Masterul îți oferă mult timp pe care trebuie să-l folosesți util: cu ajutorul jobului, lecturii, prietenilor dar mai ales cu evenimente, datorită cărora îți permiți să te descoperi și să absorbi creativitate și dăruire. Am aflat de el prin intermediulul unui coleg de cameră din cămin care îmi povestea despre experiența lui la acest eveniment cu zâmbet și bucurie. N-am ezitat mult și am făcut un search pentru a vedea despre ce este vorba. Viitorul creative morning, era în mai puțin de o săptămână și mi-am spus: de ce nu? Speakerul era o doamnă antreprenor, scriitor și un explorator al lumii antreprenoriale și urma să dezbată subiectul ”Ce trebuie să știm înainte de un restart?”. Toți avem nevoie de un restart la un moment dat și am zis de ce să nu fie acesta al meu, acum? M-am înregistrat și am început să aștept ziua în cauză.

Și cafeaua propriu zisă

În dimineața respectivă mi-am pus ghetele în picioare și buna dispoziție în buzunar și am plecat. La Cluj Hub, acolo unde se desfășoră evenimentul mă aștepta cafea bună, un mic dejun delicos și copios, muzică veselă și o mare de zâmbete. După confimarea locului, m-am bucurat să văd mulți dintre participanți, care deși poate erau un pic somnoroși, în acelaș timp erau tare entuziasmați de prezența lor acolo precum și de oportunitatea în sine. Am cunoscut tineri veseli și creativi. Tematica evenimentului s-a bazat pe 3 întrebări: De unde vin? Cine sunt eu? Ce mă motivează? abordate de Andreea Roșca din perspectivă personală prin unele poze de când era mică, unele amintiri, însă și prin trezirea curiozității celor prezenți ca fiecare să-și adreseze aceste întrebări dar cel mai important să găsească răspunsuri. Acestea pot să te ajute în descoperirea propriului eu, în ceea ce vrei să faci dar și să-ți identifici sursele de motivație și inspirație.  A urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri precum și cele mai bune întrebări au primit în semn de recunoștință câte o carte. Am rămas plăcut surprins și am decis încă de atunci că nu trebuie să mă opresc aici.

Folosind brațul stâng al Mariei pe post de suport

Drept urmare, zilele trecute, dacă mai exact în 25 ianuarie, m-am bucurat de o nouă dimineață creativă. De data aceasta s-a pus accentul pe ”Suprarealism” cu ajutorul gazdei Gabriel Bota, scriitor și organizator de evenimente culturale, fondator al festivalului Cartea Internațională Transilvania care reunește iubitorii de cărți, făcând lectura mai atractivă și accesibilă, și de data aceasta cu ajutorul mirosului de cafea îmbietor și jucăuș, dar și a micului dejun în așteptare de ai săi pofticioși. Acesta a abordat unele limite ale minții raționale și nevoia de a le depăși, precum și unele exemple care au ajutat oamenii de-a lungul timpului să-și extindă mintea, încurajând participanții să facă acest lucru prin câteva jocuri interactive. Datorită umorului acestuia, noi, participanții, am reușit nu numai să ne provocăm cât și să pătrundem un pic în esența suprarealismului, inclusiv punându-se accentul pe importanța lecturii și a împlinirii de sine prin intermediul altor persoane. O altă dimineață în care cafeaua, oamenii frumoși și experiențele lor au reușit să marcheze un minunat sfârșit de săptămână.

În cazul în care îți place să zâmbești, ești în Cluj, nu ești o persoană matinală însă iubești mirosul cafelei și gustul acesteia, vrei să cunoști istorii, personalități și viziuni, Creative Mornings e ceea de ce ai nevoie. În cazul în care te hotărăști, vii și vezi un mustăcios cu pălărie cu accent moldovesc, înarmează-te cu vorbă bună pentru că voi fura de la tine: energie, dor, emoție însă cu o singură condiție: le voi întoarce dublu.

Photo credits: Andreea-Alexandra Boros

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: